2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

OPEN XML – BEZÁRVA

Új Office: az inkompatibilitásért is a felhasználó a felelős?

Monoses János utolsó frissítés: 2006-12-18 09:05:17

Az Office 12 fájlformátuma ugyan nyitott standard, de nagyon bonyolult, úgyhogy évekbe telhet, amíg annyira használható lesz, hogy nem Microsoft-gyártású szoftverekből is írhatóvá válik.
Az Office 12-ről szóló cikkre reagálva van egypár megjegyzésem az Open XML-lel, mint a dokumentumok mentésére kifejlesztett standarddal kapcsolatban. A Microsoft látszólag korrektebbül lép most, mivel nyílt és ingyenesen felhasználható a formátum, de ha tényleg korrekt akart volna lenni, és nem lettek volna hátsó szándékai a cégnek, a már létező, nemzetközi standardként elfogadott Open Document Format-ot is bővíthette volna. Az egyik probléma, hogy


az új standardot jelenleg más szoftver nem értelmezi

– ez csak jövőre várható, és kétséges, hogy a nyílt forráskódú OpenOffice-ban lesz-e támogatás rá. Az OpenXML ugyan nyitott, de nagyon bonyolult, csak a dokumentációja többezer oldalra rúg – úgyhogy évekbe telhet, amíg annyira használható lesz, hogy nem Microsoft-gyártású szoftverekből is ténylegesen írhatóvá válik.

Így a helyzet egy ideig ugyanaz marad, mint amikor az eddigi Office-verziókat próbálták utolérni az open source termékek. És ez érvényes a régebbi Office-ok felhasználóira is, akik ha az új formátumot akarják megnyitni, akkor muszáj megvegyék vagy ellopják a 12-est.

És egy kevésbé nyilvánvaló probléma. Ha már el is jut oda a fejlesztés, hogy az új fájlformátumot érteni is fogja egy nem-Microsoft szoftver, a Vistába épített Trusted Computing modul megakadályozhatja a felhasználót abban, hogy egy adott, nem a Microsoft által jóváhagyott szoftvert használjon.


Szóval nem az unknown format

hibaüzenet fog előugrani, hanem Windows has prevented opening this document by a 3rd party software which has not passed the windows Vista... mittoménmi. Mindenesetre olyasvalami, ami elrémiszti a felhasználót, és azt a benyomást kelti benne, hogy a szabad szoftver, amit használni próbál, valami rosszat akar.

Itt van két blogbejegyzés mindkét kifogással kapcsolatban:

>> Bob Sutor:
Is Open XML a one way specification for most people? >>

>> Cory Doctorow: How Vista Lets Microsoft Lock Users In (InformationWeek) >>


Az új Office felhasználói nem hanyagságból fognak az új formátumba menteni, hanem azért, mert a legtöbbjüknek egyszerűen fogalma sem lesz, miért kellene az alapbeállításon változtatni. Nem beszélve arról, hogy a tapasztalattal rendelkezőkön kívül a legtöbb felhasználó általában nem tudja, mi is az a 'formátum' és miért van belőle annyi. Bár az Office interfésze egyre szebb, még mindig nem lehet intuitív felhasználói felületnek nevezni (így például külön feladat megkeresni, hogy a dokumentumot a korábbi verziókban kezelhető formátumban mentse az ember).

További probléma, hogy a Microsoft bátorítani fogja a dokumentumok új formátumban való szerkesztését, és ha lehet, titkosításos mentését (erről szól Cory Doctorow blogbejegyzése).


Az inkompatibilitás

olyan értelemben lesz hanyagság kérdése, mint most a vírusprobléma: a felhasználó a hibás, magyarázzák, mert miért kap vírust a levélben?!, és nem az Outlook, mert külön kérdés nélkül lefuttatja a kódot. Szintén a felhasználó a hibás azért, amiért nem futtat vírusölőt, és nem a Microsoft, amely 20 év után is lehetővé teszi, hogy egy alapinstall ennyire sebezhető legyen.

A helyzet javult az új Xp-kkel es a Vistával is, de a 'felhasználó a felelős, nem mi' motívum örökkévalónak látszik. És mivel a terület félelmeket keltően bonyolult az átlagfelhasználó számára, a user hajlamos elhinni, hogy megint ő szúrt el valamit, és jobb a Microsoftra hallgatni, elvégre ez a szakmájuk, és biztos jobban tudják, ha a piac 95%-a az övék.

Tehát Ribbon ide vagy oda, ha a választás lehetősége csak elméletileg adatik meg a felhasználónak, akkor ugyanott állunk, mint most.