2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

A védőoltás elbaltázott kommunikációja

László László utolsó frissítés: 2021-09-09 16:52:24

Ha valamit reklámoznak, valamiért kampányolnak, azt hatásosan érdemes tenni. Mivel az emberek gyakran kétkedve viszonyulnak, főleg az újdonságokhoz - írja olvasónk.

some relatable image


Nem elég egy fölöttébb hasznos és szükséges dolgot népszerűsíteni, reklámozni. Vagy ahogy régebb mondták: „Még a jó bornak is kell cégér”. Ha valamit reklámoznak, valamiért kampányolnak, azt hatásosan érdemes tenni. Mivel az emberek gyakran kétkedve viszonyulnak, főleg az újdonságokhoz. (Ez viszont nem akadályozza meg őket, hogy ne legyenek „beetethetők”, azaz manipulálhatók, de ez egy más történet...)

Így vagyunk a védőoltás romániai népszerűsítésével is, amivel meg lehetne állítani a járványt. Bár sok időt, energiát és pénzt is fordítottak a védőoltás népszerűsítésének a kampányára, ennek a hatékonysága csekély. S ezért ne csodálkozzunk, hogy a beoltottsági színt Romániában nagyon alacsony, miközben dübörög és tarol a járvány negyedik hulláma.

Jól kommunikálni fél siker, amit nem lehet nyögvenyelősen, mereven, lendület és megfelelő üzenet, érvek nélkül. Meg kellett volna keresni (talán még nem késő), azokat a csatornákat és azokat az alkalmas üzeneteket, amelyekkel el lehet jutni a lakosság minden egyes rétegéhez.

A történelmi tapasztalat vagy egyszerűen a józan paraszti ész is azt diktálja, ha van védekezési lehetőség, akkor éljünk vele: őseink falakkal védték a városokat, s a kapukra-ajtókra zárakat szereltek védelmi célból. (Nem kitárva azokat a tolvajok előtt.)

További egyszerű és közérthető, az életből vett példákkal lehet szemléltetni, és így kommunikálni, hogy a vakcina, a védőoltás MEGVÉD:

- Nyáron, ha nem akarunk leégni a tűző napon, akkor szalmakalapot teszünk vagy más fejfedőt, napolajat és naptejet használunk. Mindezek hatásfoka jelentős, mennyi szenvedéstől, bajtól, fájdalomtól véd meg a megelőzés.

- Esőben esernyőt, esőkabátot veszünk, vagy beállunk fedél alá, hacsak nem akarunk elázni. Tudja ezt kicsi-nagy és gyakorolja is.

- A nem kívánt terhesség ellen a nők által használt fogamzásgátló tabletta, vagy a férfiak által használt óvszer is véd. (Ha nem is 100 százalékosan, de ehhez közeli mértékben.)

- A rendőröknek és katonáknak sem kell magyarázni, hogy a golyóálló mellény életeket ment, és golyózáporban nem érdemes sisak és mellény nélkül lófrálni, mert életveszélyes.

- Jön az ősz, s ha nem akarunk megfázni, akkor felveszünk egy kabátot, pulóvert, télen sálat-nagykabátot-kesztyűt és így tovább. Megvédjük a testünket, megelőzzük a hűlést, a betegségeket és szövődményeket.

- A házak és épületek tetejére nem véletlenül szerelnek villámhárítókat: Benjamin Franklin eme találmánya a villámcsapástól véd és ezzel életeket és anyagi javakat mentünk meg.

- A folyók, patakok partjára tudatosan emelnek védőgátakat, melyek áradástól, pusztulástól-rombolástól védenek, életeket és javakat mentenek.

Alig egy órácska alatt ennyi példa jutott eszembe, de még vannak mások is, melyek szemléltetik a megelőzés és a védekezés különféle megszokott és hatásos formáit. S még nem beszéltem arról (mert nem szakmám), hogy hányféle védőoltást kapott/kap egy ember élete során, amelyekkel korábban végzetes betegségek tucatját számolták fel...

Ha hasonló és egyéb szemléletes példákkal rövidke (félperces) szellemes és akár humoros reklámfilmecskéket-rajzfilmeket (videoklipeket) készítenének, nem is kerülne olyan sokba. A filmecskék végén közös tanulságként lehetne hivatkozni a védőoltás lehetőségére és előnyeire. E filmecskéket gyakran bemutatnák a kereskedelmi vagy politikai tévéreklámokhoz hasonlóan, amelyekkel az emberekre lehet hatni. Kinek az eszére, kinek a lelkére, esetleg is-is. A klipek hatását fokozni lehetne ötletes plakátokkal.

Amivel még segíteni lehetne az oltásért folytatott kampányt, az sem túl nehéz, ha jól csinálják:

Egyszerűen, de nyíltan nevetségessé kell tenni a vírus létében kétkedőket, azokat akik a suttogó propagandában bíznak, akárcsak a korlátozások (mondjuk a maszkviselés) ellenzőit. S a nevetségesség az nem csak öl, hanem gyógyít is. (Népszerű, ötletes mémekkel.)

U.i.
Valóban vannak betegségek, amelyek ellen nem lehet védekezni vagy nem gyógyíthatók. Például ilyen a butaság. Bár odafigyeléssel, némi erőfeszítéssel és tanulással, ezen a téren is vannak eredmények. Igaz erre még nincs védőoltás. De a koronavírusra VAN!

Nyitókép: © GettyImages