2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

A Herceg megöli a Királyt, az egésznek az árát pedig az egyszerű emberekkel fizettetik meg

Borboly Csaba utolsó frissítés: 2021-05-12 13:59:09

Nem hagyhatom szó nélkül az elmúlt hét témáját medveügyben. A nevek miatt akár viccesen is lehetne tárgyalni Artúr király esetét von Lichtenstein herceggel, de sajnos semmi mulatságos nincs a történetben. Különösen akkor nincs, ha az eset következményeit is számba vesszük.

some relatable image


Nem szeretnék belemenni a részletekbe, majd a vizsgálatok kiderítik, mi történt pontosan. Annyi azonban a sajtóban megjelent dokumentumok és kommentárok alapján is világos, hogy egy szabálytalan eljárás eredményeképpen nemcsak természetvédelmi szempontból keletkezett kár, hanem az ember és természet normális együttéléséért folytatott küzdelem eredményei is inflálódtak. A hazai és hovatovább az európai közvéleményt felháborították a történtek, és egyre többen követelik a kilövési engedélyezés folyamatának szigorítását, sőt a teljes felfüggesztését.

Az eset ismeretében sajnos a felháborodás jogossága nem vitatható. Ugyanakkor a nagy nyilvánosság természete olyan, hogy az esetből könnyű bunkósbotot faragni és mindenkit fejbe vágni, aki bármilyen medve kilövését kéri akármilyen körülmények között. Ez erősen megnehezíti a dolgunkat, amikor az emberek életének, testi épségének és állataiknak, vagyonuknak a védelmében fel akarunk lépni. Ezután könnyen a fejünkre olvashatják, hogy a trófeavadászok érdekeit védjük, mert lám, Artúr hogy járt. Olyan ellenséges környezetbe kerülünk, ahol még azok sem merik méltányolni az érveinket, akik tudják, hogy igazunk van. Senki nem szeretne a nagy nyilvánosság előtt az orvvadászat pártolójának tűnni.

Fel kell készülnünk arra, hogy a jövőben sokkal nehezebb lesz a problémás, agresszív medvék kilövésére engedélyt szerezni és egyáltalán a medvepopuláció méretének fenntartható szinten való megőrzéséről értelmes beszélgetést folytatni a nyilvánosság előtt. Ha pedig így lesz, akkor fennáll a veszélye annak, hogy von Lichtenstein herceg úri passziójának árát a székelyföldi emberek fogják megfizetni, mert a herceg elment a trófeával, mi pedig védtelenek leszünk a medvékkel szemben, ha tönkreteszik a gazdaságot vagy emberekre támadnak, mert még az eddigieknél is nehezebb lesz törvényesen fellépni a kártételek és az emberek veszélyeztetése ellen. Az egyetlen megoldás, ha a felelős hatóságok most az egyszer a sarkukra állnak, és megnyugtató módon rendezik ezt az esetet, a törvényeknek megfelelően. Ha törvény szerint szükséges, akkor visszaszerzik az elvitt trófeát, és garanciákat építenek ki, hogy a jövőben ilyen eset ne történhessen meg ismét. A reményünk abban van, hogy most egy erős, egységes, európai elkötelezettségű kormányunk van, amely szívén viseli a székelyföldi emberek sorsát.

Reméljük, mindenki érti, hogy itt nem egy egyszerű vadászati problémáról van szó. Minden eredmény veszélybe került, amit medveügyben az utóbbi években elértünk a székelyföldi emberek testi épségének és vagyonának védelme érdekében. Ugyanis rengeteg javaslatot nyújtottunk be az évek során a környzetvédelmi minisztériumnak, már 2009-ben munkacsoportot hoztunk létre a vadkárok ügyének rendezésére, 2019-től pedig Hargita Megye Tanácsának Tájgazdálkodási Munkacsoportja is foglalkozik a témával. Villanypásztorok beszerzésének a konkrét támogatásától (a vidékfejlesztési önkormányzati fejlesztési társuláson keresztül) a bukaresti tüntetésen keresztül a Régiók Bizottságában ember és nagyvadak konfliktusáról készített jelentésemig számos lépés történt, elértük az európai uniós intézmények, politikusok ingerküszöbét.

Hargita megyében jött létre az Európai Nagyragadozó Platform regionális platformja, amely számos megoldást javasolt az ügyben, és amely 2019-ben Hargita megyében ülésezett, megfogalmazva egy álláspontot is. Ez év februárjában pedig az Európai Parlament tárgyalta a romániai medvekérdés kapcsán megfogalmazott petíciónkat. (A részletes kronológia megtekinthető itt). Ezt a rengeteg erőfeszítést teheti tönkre egy-egy ilyen botrány, aminek hatására eddigi tapasztalataink szerint a bukaresti politika kész meghátrálni. Remélem, most nem fog.

Arra kérjük a kormányt, hogy ezt az ügyet kezelje a súlyának megfelelően, a környezetvédelmi miniszter pedig a támogatásunkat élvezi abban, hogy minél hamarabb megnyugtató módon rendezze a problémát, hogy senki élete, vagyona ne kerüljön emiatt veszélybe.

Illusztráció: Zdeněk Macháček, Unsplash