2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

Borboly Csaba

Ment-e a politikusok által a világ elébb?

választási hirdetés utolsó frissítés: 2020-09-24 15:30:22

Ez a kérdés manapság egyre gyakrabban feltevődik közéletünkben: úgy tűnik, hogy a társadalmakban megrendült a politikusok iránti bizalom. (x)

some relatable image
Ezt a provokatív kérdést tettem fel a kampánynyitó rendezvényünkön, Szejkefürdőn mondott beszédemben, Vörösmarty Mihályt parafrazálva. Mert ez a kérdés manapság egyre gyakrabban feltevődik közéletünkben, úgy tűnik, hogy a társadalmakban megrendült a politikusok iránti bizalom. Ennek ellentmondanak a tapasztalataim, amelyek szerint a közösségi oldalakon csak egy hangos kisebbség ontja a negatív üzeneteit, a visszajelzések többsége pozitív.

A „vészforgatókönyveknek” általában az a jellemzőjük, hogy nem számolnak a pozitív reakciókkal, egyes folyamatok kedvező alakulásával. Nálunk azonban, Székelyföldön, Erdélyben és a Kárpát-medencében az emberek reakcióiból az szűrhető le, hogy létezik közösségi összetartás, közbizalom. Az egyes társadalomelemzők sötét jövőképére tehát az RMDSZ jelöltjeinek pozitív a válaszuk!

És akarva-akaratlanul is feltevődik a kérdés: vannak-e még közéleti tevékenységre vágyó fiatalok, fontos-e a közéleti szerepvállalás az újabb generációk számára. Én azt látom, hogy igen, és hozzám hasonlóan sokan gondolják úgy, a versenytársaink is, hogy közéleti szerepvállalásra igenis szükség van. Sok fiatal érzi úgy, hogy a közösségért tenni kell, ez a „trend” látszik az RMDSZ helyi tanácsosi listáin. Én mondom: Székelyföldön lesz utánpótlás!

Ehhez azonban kitartó munka kell továbbra is, aminek kapcsán mindig azt vallottam, hogy előbb-utóbb meghozza gyümölcsét. Az egyik ilyen „gyümölcs” pedig a bizalom. Hargita Megye Tanácsánál és a helyi önkormányzatoknál azt tapasztaljuk, hogy az emberek bíznak bennünk, segítséget várnak, számítanak ránk. A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások idején ez különösen meglátszott. Képesek voltunk egyéni gondokra is megoldást találni, a nap 24 órájában igyekeztünk megszolgálni ezt a bizalmat.

És ez nem ma és nem négy éve kezdődött. Ez a folyamat környezetemben a 12 évnyi megyei tanácselnöki mandátumom eleje óta tart. Az elmúlt több mint tíz évben településeinken, megyeszerte látszik a fejlődés. Ma már rég nem érvényes az, hogy a város jelenti a kényelmet, a falu pedig a sáros utcákat: a legtöbb Hargita megyei faluban nemcsak aszfaltút, hanem ivóvíz- és szennyvízcsatorna-hálózat van, és a gázhálózatot is sikerül egyre bővítenünk. Sorra megújultak a települések központjai, közösségi tereket építettünk, munkahelyeket hoztunk létre, és sokfelé felpezsdült a közösségi, ifjúsági élet. Tehát tettünk azért, hogy a világ – legalábbis a mi kis világunk – a politikusok által is „elébb menjen”.

Köztudott, hogy az intézmények iránti bizalom nélkül nem működhet jól a demokrácia, különösen nem az autonómián alapuló demokratikus intézményrendszer, ezért kijelenthetjük, hogy a bizalom, amiről fentebb szó volt, adott mint az autonómia egyik alapfeltétele. Ugyanakkor mint már többször elmondtam: mi nem csupán beszélünk az autonómiáról, mint egyesek, hanem teszünk is érte. És ami a legfontosabb: megéljük! Nem várjuk sült galambként, hanem amit lehet, megteszünk a jelenlegi jogi keretek között. Ezt példázza a számos egyesület, önkormányzati fejlesztési társulás működése vagy a megyei tanács Kisvíz és Kisvillany programja. De a lehetőségekkel élünk akkor is, amikor útjaink felújításával összekötjük Székelyföldet, egykor egységes részeit kapcsoljuk össze ismét, ráadásul ezáltal közelebb „hozunk” repülőtereket. Vagy azzal, hogy a biztonságot növeljük hegyimentő szolgálatunk bővítésével, önkéntes tűzoltóink támogatásával. Mint ahogyan az is egy életerős közösség autonóm cselekvésének számít, hogy fiataljainknak jövőt teremtünk itthon, szakmát adva a kezükbe és használható tudás megszerzését biztosítva nekik, kezünkbe véve az oktatás szervezését, jobbítását. Nem utolsósorban jól haladnak az olyan biztonságot teremtő fejlesztések, mint a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház klinikai rangra emelése, ami karnyújtásnyira van!

És még beszélhetünk a kutatásfejlesztés támogatásáról, a közigazgatás digitalizálásáról, az oktatásfejlesztésről, továbbá a „3 B”-ről, azaz a Bukaresttel, Budapesttel és Brüsszellel kiépített kapcsolatokról, aminek köszönhetően e három fővárosból gyakran kapunk támogatást. Bár a távolság nem egyenlő – semmilyen értelemben – a három központtól, igyekszünk mindegyik irányban képviselni Székelyföld, a megye érdekeit. Így támogatást kapunk az RMDSZ parlamenti frakcióitól, Magyarország Kormányától (nem feledve a testvérmegyéket!) és a Régiók Bizottságától, amelyben alelnökként és több jelentés raportőreként tevékenykedem.

Sajnos a koronavírus-járvány beleszólt mindannyiunk életébe, de az új kihívásokkal szembenéztünk, és az élet nem állt meg az önkormányzatoknál. Tovább támogattuk a helyi önkormányzatok, a civil szervezetek, egyházak törekvéseit, mert hiszünk azokban a tervekben, elképzelésekben, amelyek szebbé, korszerűbbé teszik településeinket. Egy biztonságos, vállalkozó- és családbarát, egészséges és zöld megyét építünk, ahol nem kell a közösségnek félnie, ahol a helyi termelők, a szövetkezetek, a kis- és közepes vállalkozók is érvényesülhetnek, ahol egyensúlyt teremthetünk család és munka között, ahol nemcsak a gyors és hatékony gyógyításra, hanem a környezetünk védelme által az egészségünk megőrzésére is nagyobb figyelmet fordítunk! Hargita megyében évek óta közösséget építünk, amelyben mindannyian otthon lehetünk!

Azt is kijelenthetem: megvédjük határainkat, nem engedve a minket gáncsolóknak, nem okozva örömet az ellendrukkerek kisszámú, de annál hangosabb csoportjának. Az is erőt ad, hogy tudjuk: a Kárpát-medencében nem vagyunk egyedül. A segítség pedig kölcsönös, ma már a magyar nemzet közjogi részeként mi is többet segíthetünk – például két év múlva. Ehhez újra és újra tömegesen meg kell mozdulnunk, helyi, országos, nemzeti és európai választásokon egyaránt, mert nemcsak Bukarest felé kell erőt felmutatnunk, hanem az összmagyarságnak is mindig üzennünk kell: nemcsak mi számíthatunk rájuk, hanem ők is számíthatnak ránk – a vegyes és szórványvidékiek, valamint az anyaországi és más állam területén élő magyarok egyaránt.

Hargita megye élén, a csapatommal együtt, arra törekszem, hogy továbbra is a cselekvés, a munka, a hit és a bizalom irányítsa a mindennapokat. Mi egy élő és élhető megyét és Székelyföldet építünk, az itt lakókkal közösen. Ezért dolgoztunk eddig, és ezt szeretnénk folytatni egységben, egy erős Szövetségben.A szerző Hargita Megye Tanácsának elnöke, az RMDSZ megyei tanácselnökjelöltje.