2024. február 21. szerdaEleonóra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

Érettségizők határátkelése a magyar-román határon: hol akadt el az információ?

utolsó frissítés: 2020-05-13 14:17:37

A magyarországi érettségi előtt az oktatási hivatal oldalán a karantén alóli mentesítésről volt szó Magyarországon és Romániában egyaránt (a szükséges iratokkal), majd az érettségi ideje alatt ez eltűnt, senkinek nem szóltak, csak hazafelé a határnál várt a kellemetlen meglepetés - írja olvasónk.

some relatable image


A Magyarországi érettségiről van szó, pontosabban a határátkelésről, amely előzetes hivatalos információk szerint zökkenőmentesen kellett volna történjen, az én esetemben az érettségi vizsgabehívóval mentesülve a karantén alól, úgy Magyarországon, mint Romániában is.

Már akkor furcsálltam a helyzetet, amikor Magyarország felé tartottam, és a papírt felmutatva nem tudtak semmit az ilyen helyzetekről, de néhány telefonálás után sikeresen átjutottam, mindkét fél a megoldást kereste emberséges módon.

Sajnos ezt nem mondhatom el utazásom utolsó szakaszára, amikor Romániába szerettem volna visszajönni: felmutatván az irataimat azt mondták, hogy nem tudnak semmit a karanténmentesítésről és a kezembe nyomtak egy lapot, hogy töltsem ki és lépjek izolálásba.

A határőr attitűdje nem volt egészen kedves, főleg amikor megkértem, ha felhívhatom a kolozsvári főkonzulátust, vagy bármelyik illetékest, akitől az eredeti információ jött, hogy lássam mi a helyzet. Ezt nem akarták engedni, hanem olyanokat közöltek, hogy őket nem érdekli mit mond bármelyik konzulátus, ez a határőrség és ne legyek makacs, írjam már alá.

Természetesen, akkor is, ha izolálásba kell mennem, azért egy aláírt dokumentum előtt informálódni szerettem volna. Egy hosszabb "értelmes" érvelés után, amikor látták, hogy én telefonálgatok az irat kitöltése helyett, megengedték hogy félrehúzzak és beszéljek akivel szeretnék, amit előbb is javasoltam, hogy ne tartsam fel a sort, de akkor még felháborítónak tartották, hogy nem egy robot vagyok és kiállok magamért.

A megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) dolgozói is jelen voltak, ők viszont kedvesen magyarázták el, hogy mi a helyzet, és bármeddig ott maradhatok, sajnos nem engedhetnek át, mert hozzájuk semmilyen határozat nem jutott el.

Végül izolálásba kerültem, a hivatalos oldalakról az információ pedig szerda reggel megváltozott (én pedig pénteken jöttem haza, semmilyen információ nem jutott el hozzám bármilyen változásról), csak a Magyarországon való 14 napos karantén alóli mentesülés maradt érvényes. A határőr látván hogy végül aláírom az iratot, kifejtette kedves véleményét makacsságomról és hogy nem sokra fogom vinni az életben, amit érdekesnek és egyben sértőnek is tartottam.

Szóval a kérdés a következő: hol akadt el az információ, miért nem tudtak a határon róla egyáltalán, és ha a hivatalok tudták már szerdán a változást, miért nem értesítették le az illetékeseket legalább egy emaillen keresztül, hogy ne a határon vesztegessünk még több időt?

Én még szerencsésebb vagyok, van hol izolálásban legyek egyedül, így hazajövetelem nem kötelezi a hozzám tartózókat arra, hogy ne mehessenek ki a házból 14 napig. Illetve gondoljunk a kísérő szülőkre, hisz szabad volt +1 kísérővel menni, akiket ugyanúgy érintettek a szabályok... biztos mindenki örül, aki nem mehet most dolgozni, és félre lett vezetve.

Ismét kiemelném, hogy nem az a probléma itt, hogy izolálásba kell mennem, hanem az, hogy volt egy eredeti információ amely vagy elakadt valahol vagy nem volt hiteles.

A szerző diák.