2024. február 27. keddÁkos, Bátor
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

Nem meghalni, hanem túlélni valahogyan a Zsil-völgyében

Lőrinczi Csaba utolsó frissítés: 2020-03-31 15:53:29

Hogyan kerülhet veszélybe egy ember felelőtlen cselekedete miatt további mintegy 150 ezer ember egészségügyi ellátása?

some relatable image


Örömhír a Zsil-völgyi emberek számára, hogy ismét fogadja a betegeket a petrozsényi kórház neurológia osztálya. Mint ismeretes, ez volt az a kórházi részleg, amelyiket a koronavírus-járvány miatt nem csak a Zsil-völgyében, hanem egész Romániában az első egészségügyi intézmények között vontak karantén alá. Történt mindez azért, mert a március hónap legelején Olaszországból hazatért egyik nő derékfájdalmakra panaszkodott és beutalták a petrozsényi kórházba. Azonban néhány nappal később kiderült, hogy az a 26 éves nő fontos információkat titkolt le, éspedig azt, hogy éppen Olaszországból tért haza, és az is kiderült, hogy koronavírussal fertőzött.

Vagyis, "konyhanyelven" fogalmazva, ez azt jelenti, hogy az a nő hazudott (na jó, nem mondta el az igazságot) és felelőtlen cselekedete miatt mintegy 150 ezer ember egészségügyi ellátása került veszélybe a Zsil-völgyében. Hiszen éppen a Petrozsényi Sürgősségi Kórház a régió legjelentősebb és legfontosabb egészségügyi intézménye. Nos, ezt a "láncszemet" iktatta ki egyetlen ember.

Hogyan kerülhet veszélybe egy ember felelőtlen cselekedete miatt további mintegy 150 ezer ember egészségügyi ellátása?

A következőképpen: a példáért pedig nem kell messzire menni, hiszen itt vagyok én. Tehát: egy hazudozó ember miatt bezárt néhány hétre és karantén alá került a Zsil-völgy legjelentősebb és legfontosabb egészségügyi intézményének neurológia osztálya. Én, sajnos, olyan neurológiai betegségben szenvedek, amelyik olykor kórházi kezelést igényel. Mivel a petrozsényi kórház neurológia osztályát karanténba "rakta" egy felelőtlen ember, ezért, ha nekem ebben az időszakban sürgős kórházi kezelésre lett volna szükségem, akkor csak abban bízhattam volna, hogy elszállítanak Dévára, Temesvárra vagy Kolozsvárra. Ám, ha a mostani koronavírus-járvány idején ez nem lett volna lehetséges és a petrozsényi kórház neurológia osztályának kényszerbezárása miatt elmaradt volna a sürgős kórházi kezelésem, akkor valószínűleg ezeket a sorokat már nem írhattam volna, hiszen már halott lennék.

Nekem most hatalmas szerencsém volt azzal, hogy ebben a néhány hétben nem szorultam kórházi kezelésre. Viszont abban is biztos vagyok, hogy ebben az időszakban a Zsil-völgy mintegy 150 ezer lakosa közül pár száz beteg ember nem mehetett orvosi kezelésre a petrozsényi kórház neurológia osztályára. Ugyan nekem tényleg szerencsém volt ezúttal, ám sok más embereknek már nem annyira. Ez viszonylag jól látszott a közösségi médiában a rengeteg felháborodott bejegyzésen. És bizony ezek között volt olyan is, amelyik a közeli hozzátartozó kórházi ellátás miatti elhalálozásáról szólt.

Tényleg örömhírnek számít, hogy ismét fogadja a betegeket a petrozsényi kórház neurológia osztálya. Már csak a kardiológia van zárva, mert azt is hazavágta az az egy felelőtlen ember.

Szóval: szívbetegek, tartsatok még ki néhány napot!