2024. február 22. csütörtökGerzson
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

Adjatok esélyt a változásnak!

Silye Lóránd utolsó frissítés: 2020-03-06 10:40:53

Nem kell félni attól, hogy a jelenlegi csíkszeredai polgármesternek kihívója került, mert ez a demokrácia legtermészetesebb velejárója.

some relatable image


2004-ben Csíkszereda élére egy egykori parlamenti képviselő, Ráduly Róbert Kálmán került. Nyolc évnyi képviselői munka után döntött úgy, hogy megméretkezik a polgármester-választáson, mert szülővárosa vezetésében komoly változásokra van szükség. Nyert, ahogy azóta mindig, amikor indult a polgármesteri székért.

2020-ban mintha a történelem kicsit ismételné önmagát. Korodi Attila három mandátumnyi parlamenti képviselői tevékenységgel a háta mögött, az RMDSZ talán valaha volt legsikeresebb minisztereként, úgy döntött, hogy vissza kell térnie Csíkszeredába. Azt gyanítom, hogy parlamenti képviselőként pontos rálátása van arra, mi milyen irányba változott a városban, és azt érezheti, amit sokan látnak, még azok is, akik már nem élnek odahaza: a város fejlődése megakadt, legalábbis közel nem olyan dinamikus, mint amilyennek lennie kellene. Mintha az eddigi városvezetés a kifáradás jeleit mutatná, és elapadni látszik a merészebb újító ötletek forrása is. Nem csoda, hiszen 15 éve a város élén ugyanaz a polgármester, akinek eddig nem akadt esélyes kihívója.

Korodi Attila és csapata most megpróbálja a lehetetlent: reális alternatívát mutatni egy olyan városvezetéssel szemben, amelyet mindenki így vagy úgy, de megszokott, és sokan már el sem tudják képzelni, hogy ne Ráduly Róbert Kálmán mondja a nagyívű beszédeket a Petőfi-szobor tövében március 15-én. Pedig a demokrácia pont arról szól(na), hogy csapatok mérkőznek meg tétmeccseken, nem holmi látszat (elő)választásokon döntik el, ki is legyen a jelölt. Ezért nem kell félni attól, hogy a jelenlegi polgármesternek kihívója került, mert ez a demokrácia legtermészetesebb velejárója. Bátran olvassa el tehát a Korodi-csapat programját a tisztelt választó, és amennyiben azt jobbnak tartja, akkor szavazzon rájuk. Nem fogja ezért másnap megátkozni őt a helyi plébános.

Ne érzelmi alapon, a megszokástól vezérelve döntsetek, kedves csíkiak, hanem merjetek merészen álmodni, hiszen 2004-ben is mertetek. Akkor egy fiatal, semmilyen önkormányzati tapasztalattal nem rendelkező polgármesternek a kezébe adtátok a városotok kulcsait. Sok jó dolgot eredményezett az akkori merészségetek, de most ideje van a változásnak. Ne féljetek hát tőle!

Nyitókép: yourguideintransylvania.com