2024. február 22. csütörtökGerzson
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

Mi vagyunk az igazi sötétek

György Botond utolsó frissítés: 2020-01-29 15:45:00

Gyergyóditróba két Srí Lanka-i pékmester érkezett, ez pedig pár nap alatt szélsőséges megnyilvánulásokat okozott, és nem tudni, hogy mikor fajul tettlegességig.

some relatable image


Ehhez bizonyára jelentősen hozzájárult az a létrehozott Facebook-csoport, amely ezt a negatív közhangulatot életben tartja. Számos nézőpontból megvizsgálhatnánk az ügyet és kereshetnénk problémaforrásokat, de szinte mindegyik nézőpontot tekintve találunk racionális érveket - egyvalakit kivéve.

Az első, hogy a helyi vállalkozás, ahol közel százan dolgoznak, közgazdaságtani logikát követve kapott olcsóbb munkaerőt. Ez más európai országban is így van (mert a helyi mindig többe kerül). A vállalkozó megítélésével kapcsolatban a települések számos pro és kontra érv hangzott el a napokban, ezt nem fejteném ki, bár esetlegesen csökkenti a helyiek bizalmi szintjét. Bár a bizalmat tekintve az erdélyi magyarok sosem voltak a ranglista élén.

Az átlagos helyi lakos, aki elutasító és fél a migránsoktól. Ez elsősorban a magyarországi médiafogyasztásnak köszönhető (hiszen román vagy más nyelvű tévéket nagyon alacsony számban néznek, olvasnak). Üzenjük Brüsszelnek, működik a rendszer! Teljesen befolyásolható, előítéletes és vendégszerető, persze: ha magyar, fehér és katolikus.

A helyi értelmiségi és a munkatársak. Nem nagyon tud labdába rúgni, bár létrehozott csoportban néhányan (a bátrabbak) felszólaltak, jelentősen nagyarányú támadást és fenyegetésnek lettek tanúi. Azóta talán már ki is zárták őket. Az értelmiség egy része ezért igyekszik elhatárolódni az egész dologtól.

És ott van a helyi segédlelkész, az egyház, amely nem csak a csoportban vagy vasárnapi szentmisén ellenezte a vendégmunkásokat, hanem az egyházi sajtó egyik írása is így járt el. (Ugyanott egy másik, a kérdést árnyaló írás is megjelent közben - szerk. megj.)Holott az egyház feje, szentatyánk, Ferenc pápa nem csupán csíksomlyói látogatásán emelte ki az együttélés és elfogadás fontosságát, hanem folyamatosan a toleranciára int. Sajnos hajlamosak vagyunk mindig azt idézni és elfogadni, ami nekünk tetszik. Azt pedig már meg sem említem, hogy a két pékmester közül az egyik ráadásul katolikus, de hát nem csak kenyérrel él az ember.

Örülünk annak, hogy szívesen vásárolunk kínaiaktól a kínai üzletben, együtt szurkolunk a Sepsi OSK nigériai vagy a romániai jégkorong klubok orosz, ukrán, kanadai játékosainak, akikre sztárokként tekintünk. És szívesen fogyasztjuk az arabok által készített giroszt, de kenyeret csak fehér, fehéren készítse. Aztán csodálkozunk, ha lerománoznak, tolvajnak hisznek és a 2050-ben elkészült ditrói autópálya mellett a pacallevest nem tudjuk majd eladni senkinek. De legalább igazi székelyek leszünk!

A szerző Gyergyószéken élő szociológus.

Nyitókép: Nadya Spetnitskaya on Unsplash