2022. december 7. szerdaAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

REPLY

Ellopták a rendszámtáblám, remélem senki nem tankol majd vele

olvasói levél utolsó frissítés: 2019-09-13 15:36:29

Autómat a túlzsúfoltság miatt nem a ház előtt, hanem egy 3-5 perc sétára levő, szűk utcában parkolom, indítja történetét kolozsvári olvasónk.

some relatable image


A következő történetet szeretném megosztani a Transindex közönségével, hátha segíthetek valakinek, aki hasonló cipőben jár. Rólam elég annyit tudni, hogy Kolozsváron élek, autómat pedig a túlzsúfoltság miatt nem a ház előtt, hanem egy 3-5 perc sétára levő, szűk utcában parkolom. Az autót szinte csak városon kívül használom, gyakran hetek telnek el két út között.

Múlt pénteken a menyasszonyom azzal a meglepő hírrel állított haza, hogy eltűnt az autómról az elülső rendszámtábla. Mivel az elmúlt két hétben nem jártam vele és parkoláskor még megvolt, biztosan kizárhattam annak a lehetőségét, hogy elvesztettem. Mindketten riadtak voltunk, egyrészt mert olvastuk az Arad megyei történetet, a lopott rendszámtáblát benzilopásra használó tolvajról, másrészt mert aznap délután indultunk volna egy közeli városba. Bár az utat elvileg megtehettük volna úgy is, hogy egy kartonlappal helyettesítjük a rendszámtáblát, úgy döntöttünk, hogy egy közeli ismerősünk segítségét vesszük igénybe. Előbb azonban jogi formát kellett adnunk a problémának, az én első gondolatom az volt, hogy tegyünk feljelentést a rendőrségen, majd menjünk el a közlekedésrendészetre és igényeljünk új táblát.

Mivel nem vagyok jártas az ehhez hasonló helyzetekben, először online keresgéltem, majd felhívtam egy ügyvéd ismerősömet útbaigazítás végett. Mint kiderült, a feljelentéssel több probléma is van, az első hogy valószínűleg nem fogják megtalálni, ergo fölösleges időpocsékolás, a második, hogy az új tábla igénylésének procedúráját nagyon meghosszabbíthatja, így ettől végül elálltam.

Az új táblák igényléséhez a Vezetői Jogosítvány- és Gépjárműnyilvántartó Közszolgálathoz (Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor) kellett mennem, ahol csak néhány papírt kértek a helyben kitöltendő kérvény mellé: személyi igazolvány és másolat, a forgalmit és másolat, a bejegyzési igazolat (certificat de înmatriculare) és másolat és ki kellett fizetnem kétszer 20 lejt.

Az egész procedúra meglepően könnyen ment, de a papírok kitöltésénél elkövettem egy hibát, és erre szeretném felhívni a figyelmet. Az üvegfal mögötti rendőr, mikor átnézte a kérvényemet, megkérdezte, hogy tényleg elvesztettem a rendszámtáblát, én pedig vállat vontam és mondtam, hogy nem, mert szerintem ellopták, de egyrészt nem tudom bizonyítani, másrészt a formanyomtatványon nem lehetett ezt az opciót választani. Visszaadta a kérvényt, kihúzatta velem a pierdut (elveszett) szót és aláíratta, hogy furat (azaz ellopták) és odahívta a kollégáját, aki elmagyarázta, hogy ha valaki tankolna a rendszámtáblával (bár valószínűleg nem fog, mert akkor mindkettőt elvitte volna) és az én kérvényemen a pierdut szó szerepel, az senkinek nem jó. Nekik azért nem, mert a rendszámtábla ellopását nem fogják tudni bizonyítani, mivel én azt jelentettem ki, hogy elveszett, hogy nekem miért nem, azt nem mondta, de gondolom azért, mert elég kényelmetlen kérdéseket tennének fel.

Mindent egybevéve ez egy nagyon kellemetlen élmény volt, nem kívánom senkinek (illetve de kívánom: remélem a tolvaj rendszámtábláit minden héten ellopja valaki).