2021. szeptember 23. csütörtökTekla
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

Kolozsvár, a buszellenőrök paradicsoma

kolozsvári olvasónk utolsó frissítés: 2019-08-13 09:03:16

Elég az hozzá, hogy olyan jópofa, kis “két kigyúrt ellenőr kontra öntudatos értelmiségi” vita alakult ki.

some relatable image


Úgy egy éve történt, hogy miután felszálltam az egyik kolozsvári buszra és elküldtem az SMS-t, amivel jegyet szándékoztam vásárolni, a jegyet igazoló SMS nem jött vissza, minthogy a rendszer éppen nem működött. A buszon ellenőrök voltak és amikor megmutattam nekik, hogy én ugyan elküldtem az emelt díjas SMS-t, amit bizonyítható volt, a jegy igazolása nem jött meg. Rögtön meg akartak büntetni.

Pontosabban: kérték a személyimet. Kérdeztem miért, talán meg akarnak büntetni?

Mondták igen és rendőrt hívnak, ha nem adom oda. Elég az hozzá, hogy olyan jópofa, kis “két kigyúrt ellenőr kontra öntudatos értelmiségi” vita alakult ki. A dolog akkor durvult el, amikor jeleztem, hogy panaszt fogok tenni, mutassák meg az igazolványukat (a nyakukban lógott, de a hátlapja volt csak látható). Meg akartam fordítani, de nagyon megijedt, marokra fogta és tulajdonképpen nem akarta igazolni magát. Akkor már tudtam, a kigyúrt tesók deffenzívába kerültek. Akkor hallottam tőlük, hogy az SMS-t a felszállást előtt kell küldeni - de ez annyira ostoba érvnek tűnt, hogy megfontolás tárgyává sem tettem.

Múlt héten ismét buszozok, a korábbi kigyúrt tesók kollégái, szintén jól kigyúrt tesók ismét akcióban. Egy fiatal pár mutatja is a mobilját - sikeresen váltottak SMS-ben jegyet. Az ellenőr első kérdése: a buszon vetted a jegyeket? A srác teljesen jóhiszeműen mondja: igen. Erre az ellenőr: akkor kérem a személyidet! A srác - tök jó szándékú, naiv gyerek -, már adná is, és ekkor bekapcsolódom a beszélgetésbe.

Azt kérdem, hogy a buszmegállókba ki van-e írva, hogy az SMS-t felszállás előtt kell elküldeni? Az ellenőr azt hazudja: igen. Le akarja szállítani a fiatalokat, de odaszólok a srácoknak, ne szálljanak le és ne adják oda a személyi igazolványukat, mert ők jóhiszeműen jártak el és jegyet is váltottak, így semmiben nem hibáztak. Újabb “kigyúrt tesók kontra öntudatos értelmiségi” vita kezdődik (a buszon van egy rendőr is, de ő inkább nincs is itt, lapít). Amikor követelem, hogy mondják meg a nevüket vagy mutassák meg az igazolványukat, láthatóan berezelnek, a hangulat is ellenük fordul és már többen veszekednek velük, míg együttes erővel lezavarjuk őket a buszról. Jessz!

Nomármost, ezek az ellenőrök soha nem mutatják meg láthatóan az igazolványukat, így könnyen lehetnek akár szélhámosok is. Ha mégsem azok, nyilvánvalóan visszaélnek azzal, hogy az utasok nincsenek informálva - ha egyáltalán tényleg igaz az, hogy az SMS-t a buszra szállás előtt kell elküldeni, ami elég abszurd szabály szerintem.

Ismerősöknél utánakérdeztem a dolognak és azt hallottam, nagyon sok a hasonló, aljas túlkapás a kolozsvári ellenőrök részéről, akik sorban büntetik meg azokat, akik vettek jegyet és főleg a fiatalokra és a turistákra vannak rászállva. Meg is kérném a sajtót, kérdezze meg a hatóságot, rendben van-e ez így?

A CTP ellenőreinek túlkapásairól nemrég mi is írtunk már, többek között olvasóink visszajelzései alapján:

“Végigsírtam a fél délutánt.” Olvasóink is elpanaszolták, hogyan büntették meg őket a jegyellenőrök

Jegyeket, bérleteket! Így büntettek meg egy kolozsvári buszon