2023. szeptember 30. szombatJeromos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

„Tudta? Nemigen”

Kovács Péter utolsó frissítés: 2016-09-14 15:37:02

Nem hiteles Orbán nemzetpolitikáját bírálni azoknak, akik közvetlenül hozzájárultak a megerősítéséhez.

Szépen lassan lázba hozza az erdélyi magyar közvéleményt is az október 2-i, magyarországi kvótanépszavazás. Tombol a virtuális tér, folyik a kommentháború, érvényben van az aki nincs velünk, az ellenünk elv. Kialakult két tábor, zajlik az összeegyeztethetetlen álláspontok ütköztetése, mindenki összeráncolt homlokkal követi az eseményeket, egyedüli színfoltnak a Kétfarkú Kutya Párt kampánya számít.

Kanyarodjunk vissza egy gondolat erejéig az ügy elejére, és nézzük meg, hogy ez az egész buli miért szól rólunk, erdélyi magyarokról is. A könnyített honosítás intézményének ellenzői azzal érveltek, hogy felgyorsul az elvándorlás és Erdély kiürül, illetve Magyarország ezáltal gyakorlatilag lemondott az autonómia elérésének lehetőségéről, ugyanis a román állam nem ad autonómiát egy többségében nem román állampolgárok által lakott területnek. A honosítást kezdeményezők érvelését nem is kell felemlegessem, hiszen a csapból is ez folyt. A pro és kontra „kettős állampolgárság” vita nagyon hamar, és egyértelműen eldőlt a támogatók javára. Magyarán: a romániai magyarok elsöprő többsége egyetért Orbán Viktor nemzetpolitikájával. Egy 2014 októberében készült felmérés szerint az erdélyi magyarok 95 százaléka egyetért a honosítás lehetőségével, százezres nagyságrendben meg is kapták a magyar állampolgárságot.

Azok, akik igényelték az állampolgárságot nem csak, hogy egyetértettek az Orbán Viktor által választott úttal, hanem legitimálták is azt. Akik regisztráltak a szavazásra, megerősítették ezt a legitimációt. Éppen ezért visszatetszőnek tartom, hogy miután valaki, akár kézzelfogható előnyök miatt (utazás, munkavállalás), akár a valahova tartozás érzésének erősítése miatt, igényli és megkapja a magyar állampolgárságot, majd kéri, hogy élhessen a szavazati joggal, most a referendum kapcsán háborog ugyanannak az Orbán Viktornak, ugyanazon nemzetpolitikája miatt. Ebből a megközelítésből mindegy, hogy kinek van igaza a referendum tartalmát illetően: nem hiteles Orbán nemzetpolitikáját bírálni azoknak, akik közvetlenül hozzájárultak a megerősítéséhez.

Nekem nincs miért kiborulnom, nem kaptam levelet, mert csak egy egyszerű egyes állampolgár vagyok, aki jókat derül a Kétfarkú Kutya Párt kampányán: “Tudta? Egy átlagos magyar több ufót lát életében, mint bevándorlót.”


a szerző politikus, az RMDSZ ügyvezető elnöke