2023. szeptember 30. szombatJeromos
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

LOPTUNK, AZTÁN HAZUDTUNK

Válasz Hantz Péternek

Magyari Tivadar utolsó frissítés: 2007-11-28 10:16:50

„(...) a BBTE magyar tagozatának az ügye annyira sokrétű, hogy azt a jószándékú külső közönségnek nehéz elmagyarázni. (…) közben ez a csoport kisajátította a magyar egyetem témáját.”Sajnálom, hogy Hantz Péter hosszabb hallgatás után az egyetemi választások közeledtével váratlanul nem kevesebbet állított, hogy a BBTE magyar tagozatának vezetősége lop.

Miután erre a személyeskedésére választ kapott, és elmondtuk, hogy milyen gondjaink voltak vele az elmúlt hónapokban, azt is megírta – immár egy rajtakapott és leleplezett gyerek indulatával –, hogy hazudunk. Kénytelenek voltunk elmondani, hiszen miközben a magyar oktatók az elmúlt években hallgattak, dolgoztak,


egy önjelölt csoportocska felfutatta magát sajtóban.

A magyar tanárok tehát többnyire hallgattak, és azt vélték hogy az a jó, ha végzik a munkájukat, és nem kommentálnak semmit a sajtóban, nem bocsátkoznak nyilatkozatháborúba.

A korábbi nyílt levélváltás:

>> A BKB-re hallgatva a román diákok nem dohányoznak a bentlakásban >>
>> Van itt egy rektorhelyettes, aki >>

Hiszen a romániai magyar felsőoktatás problámái, maga a BBTE magyar tagozatának az ügye annyira sokrétű, hogy azt a jószándékú külső közönségnek nehéz elmagyarázni. Nos utólag tudjuk, hogy ez tévedés volt, mert közben ez a csoport kisajátította a magyar egyetem témáját.

Összeugrasztotta a magyar oktatókat egymással, a magyar októkat a románok egy részével, sőt a nacionalista román oktatók malmára hajtotta a vizet, azok pedig


nyomást gyakoroltak az egyetem román vezetőségére.

Ebben a BKB mindig talált mindig magának partnerként – okkal vagy vélten – elégedetlen magyar oktatót. Örülök annak, hogy nekem sikerült azzal a pár olyan oktatóval is rendezett, elvszerű, jóhangulatú munkaviszonyban lennem, akik az idők során többé-kevésbé közel álltak a BKB-hoz. Nem is engedem meg magamnak, hogy vitassan véleményükhöz való jogukat.

Addig mondjuk, míg szükséges politikusoknak és újságíróknak is, hogy: a Babeş-Bolyai Tudományegyetem magyar oktatói úgy akarják megfogalmazni gondjaikat, követeléseiket, hogy közben


nem akarják megtagadni azt, amit eddig megvalósítottak.

Ezért nem kérnek semmilyen önjelölt csoport agitációs munkájából, ami a diákok és tanárok létező tevékenységét és eredményeit vonja kétségbe.

1990-től körülbelöl 2004-ig, a Hantz-féle csoport színrelépéseig anélkül lehetett politizálni egyetem-témában, hogy a létező magyar oktatást lekicsinylettük, letagadtuk volna. Úgy lehetett politizálni – érvelni, vitatkozni, panaszkodni – ebben a témában, hogy közben nem akart senki ebből – az erdélyi magyar fiatalok bőrén – politikai tőkét kovácsolni.

Úgy lehetett erről beszélni, hogy senki nem akarta a magyar felsőoktatást zömét biztosító egyetemet „szétverni”. Ezért fogalmaznak úgy a magyar tanárok már hónapok óta világosan, nyíltan: elég volt,


a BKB-ból nem kérnek,

akcióit zavarkeltőnek, manipulatívnak tartják. Veleményünk nem változott, ebből nem engedünk, és semmiféle mocskolódástól nem ijedünk meg. Biztosítom a hét és félezer magyar tagozatos egyetemistát és családját, hogy nekünk is érdekünk a minél jobb, rendezettebb felsőoktatás biztosítása (nem is nagyon van más választásunk), és ebben a munkában józan ésszel és tiszta lélekkel a helyünkön vagyunk.

Magyari Tivadar
a BBTE magyar tagozatának vezetője

A címeket, illetve alcímeket a szerkesztőségünk adta.