2020. december 5. szombatVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

REPLY

Öntsünk tiszta vizet az európai parlamenti választásokba

Kovács Péter utolsó frissítés: 2013-10-25 09:37:09

Törvénytelen és büntetendő, amennyiben valaki több mint egy alkalommal szavaz az Európai Parlamenti választásokon.

Törvénytelen és büntetendő, amennyiben valaki több mint egy alkalommal szavaz az Európai Parlamenti választásokon. Ez még akkor is így van, ha a România Liberă napilap, a magyarországi Nemzeti Választási Iroda, illetve a Mensura Transylvanica politikai elemző csoport félretájékoztat.

Az utóbbi két intézmény érvelésétől égnek áll az ember haja: gyakorlatilag azt állítják, hogy bátran lehet törvénytelenséget elkövetni, mert úgysem derül ki. Idézik az uniós irányelvet miszerint “senki nem szavazhat egynél több alkalommal”, majd hozzáteszik, hogy “nincs olyan rendelkezés, amely tiltja a kettős szavazás”. Csak az én politikusi fejemben ütköznek ezek a vonatok, vagy a tudományosság álcájába öltöztetett tudatos félretájékoztatásnak vagyunk tanúi? Párhuzamot vonva a Dâmbovița-parti politizálási stílussal, a két intézmény gyakorlatilag azt állítja, hogy amennyiben a romániai parlamenti választások során lemossuk a személyi igazolványunkról a voksolás tényét igazoló pecsétet, akkor bátran újra szavazhatunk, hiszen a csalás nagyon nehezen bizonyítható.

A témára vonatkozó törvénykezés, és a megjelent írások lényege a következő:
1. minden 18. életévét betöltött európai polgár csak egyszer szavazhat;
2. a kettős állampolgárságnak semmi köze nincs a szavazás helyszínéhez;
3. szavazni az állandó, vagy - amennyiben van - az ideiglenes lakcímen lehet;
4. az erdélyi magyarok döntő többségének csak romániai állandó lakcíme van, ezért kizárólag Romániában szavazhatnak.

Minden más álláspont, ami ennek a 4 pontnak ellentmond, mese. Jó lenne, ha a Mensura Transylvanica politológus, szociológus, újságíró, publicista, politikai szakértő munkatársi köre a nyilvánosság előtt is elmondaná: bocsi, amit leírtunk, annak alkalmazása törvénytelen.


a szerző az RMDSZ főtitkára