2024. február 26. hétfőEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

A belgák hova álljanak?

Kovács Péter utolsó frissítés: 2013-02-11 10:24:23

Megkezdődött a 2014-es magyarországi választási kampány erdélyi szakasza. Az MSZP szervált elsőnek, a Fidesz pedig a székely zászló magyarországi polgármesteri hivatalokra való kitűzésével válaszolt.

Németh Zsolt államtitkár a tegnap a következő nyilatkozattal állt elő: “nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy egy szimbolikus agressziónak vagyunk a tanúi”. Nem is tudja, hogy mélységesen igaza van!

Németh az agresszió kapcsán arról beszélt, hogy Kovászna és Hargita megye prefektusai megtiltották a székely zászló kitűzését a polgármesteri hivatalok épületére. Nem azt kívánom firtatni, hogy a magyar kormány mit tud tenni ebben az ügyben, azon kívül, hogy


Németh Zsolt összevonta a szemöldökét, és megpödörte a bajuszát.

Azt viszont meg kell említenem, hogy az igazi agresszió arról szól, hogy megkezdődött a 2014-es magyarországi választási kampány erdélyi szakasza. Az MSZP szervált elsőnek, a Fidesz pedig a székely zászló magyarországi polgármesteri hivatalokra való kitűzésével válaszolt.

Mindkét párt elegánsan csinálja, hiszen egy józanul gondolkozó ember nem ítéli el a szocialisták meaculpázását, ugyanakkor a jobboldal kezdeményezése ideális lehetőség egy jó kis melldöngetésbe csomagolt imázsépítésre. Való igaz, hogy Székelyföldön “zászlóháború” folyik, de számunkra, erdélyi magyarok számára az igazi veszélyt a narancssárga, piros, meg ki tudja milyen színű, magyarországi gyártású zászlók háborúja jelenti. Ennek a háborúnak egyetlen vesztese lesz: az erdélyi magyar közösség. Hosszú évek óta történik


próbálkozás a magyar pártok klónjainak Erdélybe ültetésére,

mindmáig sikertelenül. Az RMDSZ-t senki nem tudta maga alá gyűrni, az MPP és az EMNP pedig sok vizet nem zavarnak, nem váltották be az alapító atyák hozzájuk fűzött reményeit.

Ezentúl azonban a magyarországi politikai háború a szó szoros értelmében át fog költözni hozzánk, és nem csak szóvivőkön keresztül fog folyni. A 2014-es európai parlamenti választások egybeesnek a 27 tagállamban, ezért arra fogunk ébredni, hogy a kolozsvári Mátyás téren szépen felsorakoznak a kampánysátrak: MSZP, PSD, Fidesz, PDL, Jobbik, PRM, és így tovább. Minden román párt kijátssza a nemzetiségi kártyát, elmondja, hogy a szomszédos “baráti” ország beavatkozik Románia életébe, ezáltal kiválóan mozgósítva a támogatóit, a magyar pártok pedig majd azt próbálják magyarázni, hogy tetszik tudni, ez egy “másik” választás, az a fontos, hogy “ott” szavazzanak, az “itteninek” nincs is olyan nagy tétje, hiszen mi majd mindent megoldunk. Meg kéne érteni, hogy


a romániai magyar társadalom nem a magyarországi levetítése.

Be kéne látni, hogy itt nem jobb és baloldaliak, Fidesz vagy MSZP pártiak élnek, hanem egyszerűen romániai, erdélyi magyarok. Egy klasszikus vicc jut erről eszembe. Belgiumban a szétválasztás mellett döntenek, és azt mondják, hogy a flamandok álljanak jobbra, a vallonok pedig balra. Az öreg Kohn bácsi azt kérdi: és mi, belgák, hova álljunk? És mi, romániai magyarok, hova álljunk?

a szerző politikus, az RMDSZ főtitkára