2020. december 5. szombatVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

SZÉGYEN ÉS BAJ

Ez így komolytalan

Borboly Csaba utolsó frissítés: 2012-11-26 19:59:14

Aki autonómiatüntetést harangoz be hetekkel előre, sajtózza orrba-szájba, majd odamennek néhány százan, az lejáratja, hiteltelenné teszi ezt az ügyet.

Megvolt. Kipipálva. Megszervezték, de ahogy a rendezvényről készített sajtófotókat elnézem, az érdeklődés igencsak gyérre sikeredett. A résztvevők száma önmagáért beszél: a 250 néppárti jelöltnek sikerült megmozgatnia még 2-3 embert, ami mint tudjuk, egy szűk körű család szintjét sem haladja meg. Ebből így nehezen jön össze az a minimum 200 ezer szavazat, ami kell a 6:3-hoz.

Most viszont nem is az a lényeg, hogy mit tud felmutatni a néppárt december 9-én, hanem az, hogy az ilyen akcióknak van eredményük, éspedig negatív. Nekem az a nagy bajom, hogy GYENGÉN szervezve, pótcselekvésekkel, nagy kijelentésekkel be lehet kerülni néhány napig a tévéhíradókba, de annyi. Akinek ez az álma, annak azt javaslom, hogy erre a célra használjon más eszközt, és ne járasson le egy olyan nemzetpolitikai szempontból fontos ügyet, mint az autonómia. Azt gondolom, az autonómia ügyében CSAK komoly, nem selejtes, fél- és negyedmegoldásokkal lehet haladni. Aki autonómiatüntetést harangoz be hetekkel előre, sajtózza orrba-szájba, majd odamennek néhány százan, az LEJÁRATJA, hiteltelenné teszi ezt az ügyet.

A székelyföldi autonómiatörekvések mögött komoly és valós elszánás, támogatás van. Ezt a támogatást felszínre kell hozni, nap mint nap be kell mutatni. A hétvégi sepsiszentgyörgyi tüntetés ehhez nem járult hozzá, inkább azt a hamis látszatot keltette a románságban, a nemzetközi közvéleményben, hogy nincs tömegbázisa.

Szégyen és baj!

Baj, mert kizárólag arra alkalmas, hogy a magyarságra figyelő románokban felkeltse az indulatokat, de arra már nem, hogy meggyőzze őket, hogy e kezdeményezés mögött valós igény van. Ha egy tömbmagyar város főterén tartott tüntetésre elmegy a helyi lakosság 2-3 százalékának megfelelő számú ember, akkor azt ki fogja komolyan venni? Pedig van mögötte valós igény, csakhogy az emberek érzik és tudják, amikor ki akarják őket rövid távú kampánycélokra használni.

Nem ragozom tovább, azt javaslom mindenkinek, hogy ha az elkövetkező időszakban nemzetpolitikai ügyben tüntetést, tiltakozást jelent be, annak megszervezésére vállalkozik, akkor az a minimum, hogy odateszi a csontot a szervezéshez, és 5-10 ezer embert az utcára szólít. Legyen már vége a néhány száz fős autonómiatüntetéseknek, nemzetgyűléseknek! Aki képtelen tízezres akciót szervezni, az ne csináljon semmit, hagyjon fel azzal, hogy nemzetpolitikai fontosságú ügyek megjelenítőjeként tünteti fel magát. Partikuláris, kis baráti tüntetésekkel csak elvékonyítják és hiteltelenné teszik Székelyföld autonómiájának ügyét.