2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

MOGYE-ügy: mit válaszolhatunk a románok kérdéseire?

Kozma László utolsó frissítés: 2012-04-03 18:37:23

Az érzelmi töltettől eltekintve, ami alól erdélyi magyarként én sem tudok kibújni, egy dolog vált világossá: a történet legfontosabb eleme ezúttal (is) a kommunikáció teljes csődje.

A MOGYE ügyhöz szeretnék egy szerény véleményt fűzni. Az elmúlt napokban, hetekben figyelmesen elolvastam minden újságcikket, (az interneten) követtem a legtöbb híradást, beleolvastam a kommentárokba, hozzászólásokba több fórumon.

Az érzelmi töltettől eltekintve, ami alól erdélyi magyarként én sem tudok kibújni, egy dolog vált világossá: a történet legfontosabb eleme ezúttal (is) a kommunikáció teljes csődje. A románok nem értik miről van szó, mi a tét, mi a
jelenlegi helyzet, mi kellene változzon, mi lenne az új helyzet, ez őket hogyan érintené, és a magyarul tanulóknak mit jelentene. A magyarok gyakran történelmi érvekkel válaszolnak, vagy arra hivatkoznak, hogy "ez a törvény és alkalmazni kell". Sajnos ez ritkán konstruktív, kutatások igazolták, hogy egy vita után az ember sokszor nem arra emlékszik, hogy kinek volt igaza, hanem, hogy ki milyen
érzéseket ébresztett benne.

Környezetemben élő románok kíváncsian kérdeznek, tőlem várják, hogy elmagyarázzam, mi is történik pontosan. Az őszinte kíváncsiságuk nem is emlékeztet a fórumok dühöngő hozzászólóira. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy széles társadalmi réteg kimaradt a tájékoztatásból. Relatív kívülállóként felvázolom, hogy ugye jelenleg is van magyar oktatás, ezt kellene némileg kiszélesíteni és talán intézményesen önállóbb keretet adni neki. Miért? Talán mert a jelenlegi vezetőség gáncsoskodik, a magyar vonal így nem tud fejlődni.

Ebben már elbizonytalanodok. Én sem ismerem az összes részletet. Általánosabb kérdés: miért kell magyar nyelvű felsőoktatás? Erre még nehezebb válaszolnom. Én középiskola után csak angolul tanultam. Az én területemen ez egyértelműen előny: a friss szakirodalom angol, kutatás érdemben csak angol nyelven történik. Nyilván az orvostudományban sok más szempont is létezik. Arról beszélek kérdezőimnek, hogy fontos, hogy a betegekkel anyanyelven érintkezzen az orvos. Kérdés: de hiszen ha románul végzi az egyetemet, akkor is tud a beteggel magyarul beszélni, viszont jobb munkalehetőségei lesznek az országban. Vagy arról van szó, hogy az orvosok Magyarországra akarnak menni? Nem, nem erről van szó, mondom.

Arról mesélek, hogy van ez a magyar közösség, szeretnénk ha lenne a jövőben is élénk kulturális élete, értelmisége, szakmai társaságai, kutatása, ha lenne közösségként jövője. Ha románul tanulok, nehezen tudok majd egy magyar szakkönyvet megérteni, vagy esetleg írni, egy konferencián részt venni, a nyelv státusza csökken, erodálódik, a nyelv kiszorul a közéletből.

Beszélgetőpartnerem azt mondja, érti, hiszen ez olyasmi végül is, mint amiről a besszarábiai románok is beszélnek.

Magyarázatból tőlem általában ennyire telik, hiszen kívülállóként csak egy kis részletét értem a MOGYE ügynek, és erre se mindig jut időm, energiám. Ki kellene mindezt érthetően, alaposan, választékosan, konfrontációmentesen, hitelesen, románul elmagyarázza? A MOGYE magyar vezetői? A magyar diákszövetség? A magyar pártok? Nem gondolok többre egy egyszerű FAQ-nál. Válaszok a leggyakoribb kérdésekre. Tisztázni minden félreértést, kifogni minden ellenérvből a szelet. Az első kérdéseket fel is vázoltam. A többi megtalálható a román nyelvű fórumokon, a tüntetők tábláin, a TV műsorok hozzászólásaiban. Ezt kellene e-mailben, közösségi oldalakon küldözgetni, fórumokra bemásolni, ismerősöknek ajánlani, hogy mi magunk is jobban megértsük,
és hogy ne beszéljünk el továbbra is egymás mellett.

A szerző informatikus, a címet szerkesztőségünk adta.