2020. december 5. szombatVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

VÁLASZ CSUTAK ISTVÁNNAK

A lenyugvó nap fényéről

Borboly Csaba utolsó frissítés: 2011-06-29 13:00:34

Nem tudok mást javasolni Csutak Istvánnak, minthogy sürgősen kapjon be egy-két szellemi viagrát, mert biza nagy szükség lenne megalapozott, tárgyilagos és éles eszű megnyilatkozásaira.

Erdélyi magyarságunk akkor tudja megvalósítani közösségi céljait, ha elitje kellően felkészült, elhivatott és küzdeni tudó. Eleddig azt gondoltam, hogy Csutak István értelmiségünk ilyen kvalitásokkal rendelkező alakja, ám legutóbbi Transindexbeli írása rácáfolni látszik a róla kialakult képre.

Csutak úr írásában jól odamond a Statisztikai Intézet adatai alapján dolgozó Nemzeti Előrejelző Bizottságnak, amit egyszerűen "győzelmi indulókat komponáló" intézménynek nevez. Persze Romániában élünk, s még igaza is lehet Csutak úrnak, de a helyzet az, hogy a Bizottság 2007-2008-as adatai a Statisztikai Intézettől származnak, a 2009-2010-re vonatkozók pedig a Statisztikai Intézet módszertana alapján készített becslések. Ha győzelmi induló is a Bizottság 2007-2010 közti adatsora, annak dallamát a Statisztikai Intézet írta.

De hagyjuk is ezt, nem árt a tudományban a kétkedés, a jó szakértő akkor jár el helyesen, ha utánanéz a dolgoknak. Ezt tette Csutak úr is, kattintott is gyorsan a Statisztikai Intézet weboldalára, de elkapkodta a dolgot, s ahelyett, hogy hármat kattintott volna, csak kettőt ejtett meg, így aztán nem nézte meg, hogy Bukarest és Ilfov megye kivételével a 2000-es évek eleje óta lényegében minden megye részesedése csökkent Románia gazdasági teljesítményéből. 2008-ban például az egy főre jutó GDP tekintetében a rendkívül szegénynek tartott Hargita megye értékénél a 41 megyéből "csak" 22 értéke maradt el, s 2006-ban sem volt ez érdemben másként. Vagyis Hargita megye az egy főre jutó GDP tekintetében az országos középmezőnyben foglal helyet, nagyjából a Bukarest és Ilfov megye nélkül számított országos vidéki átlag közelében. A megye pozíciója az elmúlt években - igaz, becslések, de megalapozott becslések (figyelem, Csutak úr, nem előrejelzések!) szerint - mintha javulni látszana. Ez a helyzet. S az a hatalmas "zuhanás", amit Csutak úr grafikonjain oly szépen bizonyítani látszik, pusztán azért van, mert Románia - hasonlóan a térség többi államához - gazdasági teljesítménye egyre inkább a fővárosi régióban összpontosul, s mivel Bukarest elhúz, ezért minden más térség leszakadónak tűnik. Ez relatív pozícióvesztés, s nem "zuhanás". Persze, aki repülővel száll fölénk, az az emelkedést úgy is megélheti, hogy zuhan alatta lefele a föld...

Szóval én nem tudok mást javasolni Csutak Istvánnak, minthogy sürgősen kapjon be egy-két szellemi viagrát, mert biza nagy szükség lenne megalapozott, tárgyilagos és éles eszű megnyilatkozásaira.