2022. január 28. péntekKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás
reply.transindex.ro

NEM TÖRTÉNÉSZ

Hogy Sütő András is részesüljön szoborban

Political Pleasure utolsó frissítés: 2009-09-18 12:36:32

Magyar szimbólumainkért semmi sem drága, s ha tömeggyilkosnak kell szobrot emelni, hogy a mi Sütőnk is kapjon valamit, hát akkor tömeggyilkosnak állítunk szobrot.


Azt válaszolja Benedek István, a marosvásárhelyi tanács RMDSZ-frakciójának vezetője, akinek az idei EP-választásokon is köszönhettünk néhány vicces pillanatot, amikor a riporter megkérdezi: ugyan miért is fogadta el egyhangúan az RMDSZ a marosvásárhelyi tanácsban Ştefan Guşă tábornok szobrának fölállítási tervét a Boulevard-on, azt válaszolja erdélyi sorskérdéseink avatott lángoszlopa, hogy azért, mert ő nem tudhatja, hogy nem kristálytiszta az ügy, hiszen ő nem történész.

Igaz is: egy ártatlan, maszületett politikusnak a minimális infók sem állnak a rendelkezésére, hogy ki a jóég lehetett az a fazon, akinek szobrot fognak most állítani városának valamikor az egyik legszebb helyén. Na jó, még az is van, hogy magyarul nincs Guşă-szócikk a wikipédián, angolul csak egy sor, és a harmadik nyelven talán tényleg csak a történészek olvasnak. (Bár a kínai szócikk pártatlanságáért egyetlen történész sem tenné tűzbe a kezét, lásd e kis fotográfiát:)Hogy mi történt az utóbbi 20 évben, RMDSZ-vezetőnk szerint, történész dolga. Hogy ki lövetett Temesváron a tüntetőkre, ki próbált meg katonai puccsot végrehajtani, ki rendelte el a bukaresti repülőtéren a „terroristák” elleni támadást, akik, mint azonnal kiderült, a román különleges alakulat tagjai, ergo a kollégái voltak, s ezt a tábornokunknál senki sem tudhatta pontosabban, nyilván, a történészek szórakozását szolgálja, egy politikusnak ehhez semmi köze. Ahogyan egy politikusnak ahhoz sincsen semmi köze, hogy mit tesz a Ştefan Guşă Alapítvány azért, hogy a tábornok a történelem (tudjuk, a történészek dolga) dicső lapjain szerepeljen. És azt sem kell tudnia, ki pénzeli az alapítványt, és honlapjáról milyen szervezetekhez küld linket, hiszen a Butangas konszern szintén a történelem szakértőire tartozik.

A történész ugyanis – hála a kiváló egyetemi oktatásnak – képes kiguglizni, hogy a szobor-biznisz lelke a tábornok lánya, Daniela Veronica Guşă, aki 22 évesen első látásra beleszeretett az akkor már nem éppen suttyó Iosif Constantin Drăganba (78), aki élete különböző fázisaiban hol mint vasgárdista, hol Ceauşescu off-shore külkapcsolataként, hol mint C.V. Tudor Nagyromániájának támogatója már Veronica nélkül is igen sokat tett Románia felvirágoztatásáért.


És mit tud a politikusunk?

„Benedek István hangsúlyozni kívánta, hogy a döntés meghozatalában számára és az RMDSZ-frakció számára sokkal fontosabb érv volt az, hogy Sütő András is részesüljön szoborban” – nyilatkozza Benedek a maga sajátos nyelvhasználatával Szucher Ervinnek.

Tudja továbbá, hogy magyar szimbólumainkért semmi sem drága, s ha tömeggyilkosnak kell szobrot emelni az egyik legszebb sétálóutcán azért, hogy a mi Sütőnk is kapjon valamit, hát akkor tömeggyilkosnak állíttat szobrot. Nem számít, hogy etnikumtól függetlenül minden épeszű állampolgár tiltakozik ellene.

Ha magyar vagy, Sütő kell neked. És leég pofádról a bőr.