2020. aug. 7. péntekIbolya
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

A KOMPATIBILITÁS MÁSIK OLDALA

Ismét az Office 12-ről

Kádár Zsolt utolsó frissítés: 2007-01-05 22:35:27

Egy cégnek, amelyik milliárdokat fektet fejlesztésbe, joga van saját termékeit funkcionalitásbeli előnyökkel megkülönböztetni. Az OpenOffice fejlesztőinek lett volna bőven idejük megoldani a kompatibilitást.
Kedves szerkesztők és olvasók! Érdeklődéssel olvastam az Office 12-ről szóló cikket és a hozzá fűzött megjegyzést. Sajnos fel kell hívjam a potenciális felhasználók és Monoses János figyelmét néhány pontatlanságra:

1. Az Open XML – bezárva című cikk alaptémája az új Office formátum. Ennek részletes leírása már egy éve elérhető, az Office csomag pedig szintén ennyi ideje volt nyilvános beta fejlesztés alatt. Az OpenOffice.org fejlesztőinek és partnereiknek (Sun Microsystems, Novell/Suse) lett volna bőven idejük megoldást találni a kompatibilitás javítására, azonban a közösség csak egy 0.3 verziójú add-in-nel tudott előrukkolni a Word számára.

Ez a ritmus sajnos jellemző az egész OpenOffice fejlesztési ciklusra, ezért is nem alkalmas vállalati környezetben való felhasználásra (mindenképp meg kell különböztetnünk ezt a környezetet az otthoni/alkalmi felhasználóktól, akiknek az OpenOffice “elég”).


2. Cory Doctorow-t szakmai tájékozódottsága enyhén szólva megkérdőjelezhető:

a. A IRM (Information Rights Management) a Windows-ban egyáltalán nem érinti az egyéni felhasználók és a kisvállalatok körét (azt a szegmenst, amit az OpenOffice.org megcéloz), hiszen ezek nem használnak dedikált szervereket amelyek kiszolgálják ezt a rendszert (Windows Server – Active Directory, Information Rights Services, Exchange Server).

Az IRM amúgy sem arra hivatott, hogy jelszóval védje egy állomány tartalmát, mint egy hagyománys – PGP jellegű – megoldás, hanem azt szabályozza, hogy egy adott információval melyik felhasználó mit tehet (mentés, módosítás, nyomtatás, továbbítás stb). Erre a tehnológiára sem az OpenOffice.org, sem a Corel WordPerfect nem nyújt alternatívát – jelenleg (az OpenOffice nem is fog belátható időn belül).

b. A TPM (Trusted Platform Module) nem kapcsolódik semmilyen formában az IRM-hez, ez a Windows Vistával együtt a merevlemez tartalmának védelmét szolgálja titkosítás útján; a titkosítási kulcsokat az alaplapi modul tárolja, megakadályozva a merevlemez tartalmának lopását. Ez a tehnológia független az IRM rendszertől, nem korlátozódik semmilyen formában az Office dokumentumokra, nem igényel MS szervereket vagy vállalati (domainhoz kötött) felhasználói identitást.

c. Az egyetlen lehetséges helyzet, amikor a felhasználót megakadályozzák abban, hogy a Microsoft-szoftverekkel készített dokumentumokat megnyissa más programok alatt az, amikor a tartalomhoz való hozzáférést bizonyos formában a vállalati szerver korlátozza, és a jogokat a személy helyzetétől teszi függővé a cég keretében. Ez azonban inkább áldás, mint korlátozás és a cégek külön fizetnek ezért a funkcionalitásért.

d. Valószínűsítem, sem Cory Doctorow, sem Monoses János nem volt olyan helyzetben, amikor:

i. Bizalmas céginformáció került ki emberi hanyagság/figyelmetlenség révén
ii. Egy alkalmazott úgy távozott a konkurenciához, hogy előbb “biztonsági másolatot” készített a cég minden adatáról
iii. Egy alkalmazott “kereskedett” a cég bizalmas kutatási-fejlesztési adataival vagy marketing-terveivel


3. Az Office mentési rendszeréről:

a. Az új formátumok gyorsabb működést és kisebb fájlméretet eredményeznek, tehát előnyösebbek
b. A régi verziókkal készített állományokat alapértelmezetten a kompatibilis formátumba menti vissza
c. Amennyiben a felhasználó régi formátumban ment el adatokat, az Office eltávolítja a nem kompatibilis elemeket
d. A felhasználók rendelkezésére állnak olyan programok, amelyekkel a régi Office verziók alatt is megtekinthetők az új állományok (Office Viewers).


KÖVETKEZTETÉS: a Microsoft nem zárja ki más termékek felhasználóit, hacsak erre a vállalati környezet és szabályozás nem kötelez (ebben esetben azonban a cégnek joga van megvédeni információit az illetéktelen felhasználástól – és a lehetőségért pedig licenszdíjat fizet a Microsoftnak). A kompatibilitás megteremtése a konkurencia dolga, a MS nem fejleszthet OpenOffice és WordPerfect add-on-okat.

Személyes véleményem szerint egy cégnek, amelyik milliárdokat fektet fejlesztésbe, joga van saját termékeit funkcionalitásbeli előnyökkel megkülönböztetni a konkurenciától. Ez nem elítélendő. Talán a Sun és a Novell aktívabban részt kellene vegyen a konkurens termékek fejlesztésében, és nem csak lekompilálni az eredményt saját márkanév alatt.

Cory Doctorow cikkét sokat FUD-nak (Fear Uncertainty Doubt – Félelem Bizonytalanság Kétely) tekintik, szerintem joggal, hiszen valótlan dolgokat állít egy termékről, ezzel negatív képet formálva róla a potenciális felhasználók szemében.

Megjegyzem: nem állok semmilyen kapcsolatban a Microsoft Corporation-nel és partnereivel. Véleményem pusztán szakmai és olvasói.


a szerző közgazdász