2019. április 26. péntekErvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

REPLY

Jól bele megmagyaráznak

Váradi Nagy Pál utolsó frissítés: 2018-03-22 17:42:13

Az-e a megoldás, ahogy és amit a DNA csinál? Többször leírtam már a fenntartásaimat. De nem csinálni semmit, azt próbáltuk már s nagyon nem jó.

some relatable image
Azt látom, hogy nekem, egyszerű polgárnak s velem együtt a generációmnak, most valami miatt nagyon meg vagy be akarja magyarázni a PSD-ALDE-UDMR trinom, hogy minden rendben azzal, amit az igazságügy körül intéznek. Olyannyira, hogy valahogy nagyon felrázódtak. Az ellenzék pedig azt akarja meg- vagy bemagyarázni, esetleg magyarul is, hogy nagyon nincsen rendben az egész. Jogállam, ügyészállam, rendőrállam, mély állam, párhuzamos állam - na melyik legyen? A közös nevező: adót fizetek a munkám nyomán.

Ezért hát először is tegye meg nekem a munkámból élő ex- vagy jelenlegi politikus, aki főállásban és szép juttatásért csinálja, amit csinál, hogy ne méltatlankodjon, ha nem olvasom el az összes textust, amivel a parlament nehezen követhető, műszakilag ciki weboldalain zsonglőrködnek az illetékesek. Jobb helyeken azért volna a sajtó, hogy pont ezt csinálja, olvassa s elemezze pártatlanul, de nem vagyunk jobb helyeken.


Számokkal dolgozó emberként nekem is furcsa, hogy ilyet mondok, de ezt kell mondanom: már nem érdekel a konkrét szöveg, ugyanis szintet léptünk. Olyasmi ez, mikor a drága vendéglőben az épp nyíló konyhaajtó mögött megláttuk a szakácsot, az étel közelében, hogyan rántja ki két ujjal a taknyát, s dehát ugyankérem, a menüt tessék nézni, mi jó falat, szem-szájnak ingere.

A kórházi fertőtlenítőszeres vagy inkább általános mizériától kezdve a maguknak némi kis plusz pénzt szavazó politikusokon át el egészen a makulátlan magyarokig, ezt látjuk, ez fáj. Most akkor 200 ezer lej alatt nem lopás a lopás, vagy az a lopás máshogyan lopás? Ha pereputtyot fizetünk közpénzből, az is oké? Most akkor a korrupció vagy az ellene folytatott harc gyengíti a társadalom immunrendszerét? A kapus meg raktáros bácsinak illik büntetlen előéletűnek lenni, de nem úgy az államelnöknek?

Az-e a megoldás, ahogy és amit a DNA csinál? Többször leírtam már a fenntartásaimat. De nem csinálni semmit, azt próbáltuk már s nagyon nem jó. Románok s magyarok, akik nyitott szemmel jártunk külföldön, túl Európán is, láttuk, hogy a mi gondjaink megoldhatóak lennének, de valahogy mégsem oldódnak meg. És ettől gyűlik, gyűlik a keserűség.

És mikor már sok, és kimegyünk az utcára sétálni meg zajongani kicsit, akkor az RMDSZ irányából jön a párhuzam az emberiesség elleni bűnökkel, a bányászjárással? Hiába utána egy üres bocsánatkérés, aminek nincs következménye. A károkozás már megtörtént.

Előbb vagyok ember, s csak aztán magyar. S azt látom, hogy a magyarságomra rátapadva, kvázi a nevemben mennek a fenn elsorolt dolgok. És ez az emberségemben sért.

A szerző szoftverfejlesztő, korábban újságíróként dolgozott.