2019. május 23. csütörtökDezső
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

REPLY

Holzindustrie Schweighofer: nem fogadunk el faanyagot nemzeti parkok területéről

közlemény utolsó frissítés: 2017-12-08 15:54:33

some relatable image
Közleményt juttatott el szerkesztőségünkbe a Holzindustrie Schweighofer vállalat december 8-án, az egy nappal korábban Nemzeti parkból a karosszékbe: a Schweighofer ismét a kettő közé ült címmel megjelent írásunkra reagálva. A közlemény az írásban szereplő állításokra vonatkozó részeit változtatások nélkül közöljük.

Holzindustrie Schweighofer: a fenntartható romániai faiparért kidolgozott akcióterv hatása: két beszállítót zártunk ki 2017 augusztusában

A Holzindustrie Schweighofer akcióterve, amelyet az illegális fakitermelés jelenségének visszaszorítása érdekében dolgozott ki, túlmutat minden törvényes előíráson.

Az akcióterv egyik fontos része, hogy a vállalat nem fogad el faanyagot nemzeti parkok területéről, annak ellenére, hogy a törvényes előírások ezt nem tiltják. Ezzel is támogatni szeretnénk azokat a környezetvédő civil szervezeteket, amelyek erőforrásaikat arra fordítják, hogy védjék és óvják Románia nemzeti parkjait. Önként vállaltuk, hogy nem dolgozunk fel faanyagot az említett területekről, ennek a politikának a biztonsági mechanizmus a következő:

- A beszállítóinkat szerződésben kötelezzük arra, hogy nemzeti parkokból származó farönköt nem szállíthatnak a vállalat fafeldolgozó üzemeibe.

- A faanyag eredetének ellenőrzése a SUMAL rendszerben (a román kormány adatbázisa, amelyet a faszállítmányok nyomonkövethetőségének érdekében hozott létre).

- az Erdőradar használata (Inspectorul Pădurii, a román kormány informatikai rendszere a fakitermelés és nyomonkövethetőség ellenőrzésére)

- A gyárainkba érkező szállítmányok útját követő, saját GPS készüléken alapuló nyomkövető rendszer a Timflow használata.

2017 augusztusában két beszállítót zártunk ki az ellátási láncból

2017 augusztusában a Holzindustrie Schweighofer észrevette, hogy három szállítmány rönkfa a Radnai-Havasok Nemzeti Park pufferzónájából érkezett. A Timflow, a vállalat saját nyomkövető rendszere azonnal figyelmeztetést küldött a faanyag eredetére vonatkozóan. A két beszállító által hozott rakomány a Holzindustrie Schweighofer felsőborgói (Susenii Bârgăului) településen található munkapontjára érkezett, 2017 augusztus, 4, 14 és 17.-én. A faanyag a törvényes előírásoknak megfelelően volt kitermelve, de beszállítása a vállalat beszerzési politikáját sértette. (Megjegyzés: A nemzeti parkokból való fakitermelés nemcsak Romániában történik, hanem Németországban és Ausztriában is léteznek olyan előírások, amelyek a nemzeti parkok puffer-zónáiban szabályozzák a fakitermelést). Az eset után a Holzindustrie Schweighofer azonnal reagált és kizárta az ellátási láncából a két beszállítót.

Erről és a hasonló esetekről a vállalat folyamatosan tájékoztatja az érdekelt feleket, a civil szervezeteket, a rendszeresen megszervezett nyilvános konzultációk alkalmával.

A Holzindustrie Schweighofer legújabb intézkedései a fenntartható román faiparért

• „Erdő a jövőnek” (Pădurea de Mâine) program – 1 millió facsemetét ültetünk a degradált erdős területeken
Partnerségben az Országos Erdőfelügyelőségek Egyesületével (Asociația Administratorilor de Păduri, AAP) és a szucsávai „Ștefan cel Mare” Egyetemmel, egy több éves projektet indítottunk, amelynek célja a degradált erdős területek regenerálása. Bővebb információk a www.padureademaine.ro oldalon.

• GPS nyomkövető – Átláthatóság az ellátási láncban
A Holzindustrie Schweighofer Timflow néven egy GPS nyomkövető rendszert fejlesztett ki és működtet Romániában. Ez a rendszer sokkal több, mint az érvényben levő legális elvárások. Minden szállítójármű, amely rönköt szállít a HS valamelyik gyárába, GPS nyomkövető készülékkel van felszerelve, amely már a rakodási helyszínen működésbe lép. Az adatok a www.timflow.com weboldalon bárki számára elérhetőek.

• Jobb konzultálás az érintett felekkel
Az elmúlt két évben a Holzindustrie Schweighofer megerősítette a párbeszédet minden érintett féllel. A vállalat nyílt és átlátható párbeszédet vállalt a civil szervezetekkel. Céljaink azonosak: a fafeldolgozó ipar fenntarthatóságának biztosítása.

• Átfogó audit, amelyet a híres Indufor csoport készített
2016 januárjában a Holzindustrie Schweighofer alaposan kielemezte munkafolyamatait, az Indufor csoport minden munkapontunkon és az ellátási láncban is ellenőrzéseket végezett. Az ő következtetésük az volt, hogy a HS due diligence rendszere túllép a törvényes előírásokon, és teljes mértékben tiszteletben tartja a főbb tanúsítási rendszereket, ugyanakkor összhangban van az uniós fa- és fatermékpiaci rendelettel (EUTR).

• Az FSC® standardok gyakorlatba ültetését a Holzindustrie Schweighofer egy 10 Ron/m3 (körülbelül 2€) bónusz felajánlásával támogatja Romániában az FSC® tanúsítvánnyal rendelkező rönkökért
Annak érdekében, hogy fenntartható ellátási láncot biztosítsunk Romániában, amely megfelel a szigorú FSC® standardoknak, a Holzindustrie Schweighofer bónuszt fizet beszállítóinak az FSC® tanúsítvánnyal rendelkező rönkökért. 2012-től idáig, összesen 4,77 millió lejt (1,04 millió euró) fizetett a vállalat bónusz formájában az FSC® tanúsítvánnyal rendelkező faanyagért.

• Szigorú ellenőrzés az érzékenyebb területeken
A Holzindustrie Schweighofer egy olyan kockázatcsökkentő rendszert fejlesztett ki, amely az Erdőgazdálkodási Tanúsításért Egyesület által kidolgozott térképeken alapul. Ez a térkép azokat az erdőket jelöli, amelyekben az illegális kitermelés kockázata magas. Abban az esetben, ha vállalatunk ezekről a területekről vásárol faanyagot, nagyfokú óvatossággal jár el, az árukísérő dokumentumok (értékakta, erdőgazdálkodási terv, kísérő akta) még alaposabb ellenőrzése által.

• Megerősítettük a megfelelőségért dolgozó csapatunkat
Egy teljes due diligence rendszer létrehozása komoly humánerőforrást igénylő feladat. Az utóbbi hónapokban a Holzindustrie Schweighofer újabb felelős személyeket alkalmazott. Jelen pillanatban 16 kolléga dolgozik a vállalat tanúsítványokkal foglalkozó csapatában.

• Beszállítók kizárása, akik nem tartották tiszteletben a Holzindustrie Schweighofer beszerzési politikáját
Abban az esetben, hogyha egy beszállító nem tartja tiszteletben a vállalatunk beszerzési politikáját, kizárjuk ellátási láncunkból.

• A Holzindustrie Schweighofer nem fogad el fát nemzeti parkokból
A Holzindustrie Schweighofer már bevezette Romániában a „Zéró szállítmány a Nemzeti Parkokból” elvét, annak ellenére, hogy a törvénykezés ezt bizonyos feltételekkel, a nemzeti parkok puffer-zónáiban lehetővé teszi.

• Megfelelőségi és korrupció ellenes kiképzés
A Holzindustrie Schweighofer beszerzési osztályán dolgozó alkalmazottak számára kötelező, hogy rendszeresen részt vegyenek olyan képzéseken, ahol a megfelelési szabályokról és korrupció ellenes eljárásokról tanulnak.