2018. szeptember 24. hétfőGellért, Mercédesz
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

OLVASÓI LEVÉL

A vállalkozókat 4 évente, a politikusokat naponta

Farkas Levente utolsó frissítés: 2016-11-18 15:12:34

Hogy van az, hogy a társadalom megszervezéséért és mederben tartásáért felelős egyéneket (politikus) 4 évente kontrolláljuk, a társadalmat fenntartó egyéneket meg naponta?

Milyen eredményei lennének Hosszú Katinkának, ha csupán minden olimpia előtt, 4 évente tudná megnézni, hogy milyen volt az előző 4 év felkészülése, és milyen időket úszik?

Ha helyesen kontrollálod az autót, akkor Á-ból B-be jutsz. Ha nem helyesen kontrollálod, akkor statisztikai adat lesz belőled.

Ha jól kontrollálod a kezeidet, akkor készítesz egy szép vázát, ha edzőként jól kontrollálod a focicsapatot, a focisták meg a lábukat, akkor Gól.

Kontroll = eredmény.

Mivel a kommunizmusban senki nem tudott kontrollt gyakorolni a vezetésre, azt kaptuk, amit adni akartak...

Hogy van az, hogy a társadalom megszervezéséért és mederben tartásáért felelős egyéneket (politikus) 4 évente kontrolláljuk, a társadalmat fenntartó egyéneket meg naponta?

Ma az helyes, az elfogadott, az a „normális”, hogy mind a vállalkozó, mind a munkavállaló minden egyes nap értéket kell teremtsen, hogy holnap is létezni tudjon.

Emellett ma az is normális, hogy a politikára – mi, az ügyfelek – 4 évente tudunk hatni. (És ekkor is gyakran a kisebbik és a nagyobbik rossz között kell választanunk…)

Mennyire lenne elégedett a rendszerrel az a politikus, aki eldönti, hogy melyik kenyérboltból vásárol, és 4 évig azt eszi, amit kap? Akkor is, ha penészes, lófityma van benne, paraszt az eladó, sokat kell sorban állni, és emellett még drágább is lett időközben az a kenyér...


Kontroll

Ma a vállalkozók minden cselekvése – amely bármilyen következményel járhat – ellenőrizve, dokumentálva van. Min-den (is.) Hány WC papírt vásárolt, és kellett-e annyi? A 200 lejnyi váltópénzt milyen papír kíséretében tette a kasszába? A már leadott jelentések összesítését leadta-e? Akit munkatársként alkalmaztak, azt valóban alkalmazták-e? Akit elbocsájtottak, valóban elbocsájtották-e? Stb., stb.

Úgy nagyjából minden, a vállalkozás érdekében tett cselekvésüket dokumentálniuk kell, és ezt természetesen ellenőrizhetik is.

A politikusok minden cselekvése – ami negatív vagy pozitív következménnyel járhat egy közösség tekintetében – az, hogy kommunikál. Koordinál, támogatókat keres az elképzeléséhez, adatokat gyűjt a problémákról, stb. Kom-mu-ni-kál.

Ma a vállalkozón 24 órás kontroll van, a politikuson meg 4 évente.

Fordítsuk meg: a vállalkozókat 4 évente vizsgálják felül a hatóságok, a politikusokra meg előbb éves, majd havi, aztán 24 órás kontrollt vezettünk be. Mindhalálig.

Mindenki, aki politikai pályára készül, és mindenki, aki több mint 26 másodpercen keresztül politikus volt, a nap 24 órájában nyomkövetőt, elő adást közvetítő webkamerát visel (hangfelvevővel, adattárolóval).

Ne mismásolással legyen valaki politikus, ne a mismásolásért legyen valaki politikus, és úgy nagyjából nulla esély legyen rá, hogy mismásoljon, miközben politikai pályán mozog és/vagy mozgott. Legyen minden nyilvános és követhető az érdeklődők számára.

Miért ne lehetne minden nyilvános, amikor elvileg minden politikakörnyéki tevékenység a köz érdekében történik?

Nem érv, hogy nem lehet mindent nyilvánossá tenni, mert akkor a politikai ellenfelek is információra tesznek szert a ténykedésekkel kapcsolatban, hiszen a közösséget akadályozó problémák, társadalmi változások jelentik az ellenfelet, és nem azok a csoportok, akik (elvileg) ugyanezeket a problémákat akarják megoldani.


Ki fizeti a kontrollt?

Ma a vállalkozók kontrollálásához szükséges mindenséget a vállalkozók fizetnek. Nyomtatványok, szoftverek, könyvelő, adminisztratív munkatárs stb. Ezek nem a vállalkozóknak kellenek. (Könyvelők: bocsi, de könyvelés nem kell a vállallkozóknak. Nekik pénzügy kell.) Ezek az állambácsinak kellenek, hogy a vállalkozókat könnyen lehessen kontrollálni.

És a vállalkozók fizetik.

Pont, mint a jól idomított kutya, amelyik a szájában hozza a pórázt.

A politikusok 24 órás kontrolljához szükséges eszközöket természetesen saját költségükön szerezzék be. Internet, adatrögzítő, hangfelvevő, adattároló stb. Egy amolyan fekete doboz. Persze, legyen belőle 3 szett, és ha valamilyen „véletlen” meghibásodás folytán egyik sem tud közvetíteni, felvenni, akkor 1. A 14-ed rendű leszármazottig, sem ő, sem senki a családfájából ne juthasson vezetői pozícióhoz és 2. a vagyona felét eladományozza egy másik megyében működő civil szervezetnek.

A 24 órás kontroll hatna a politikára?


A közvetlen demokrácia közvetett finanszírozása

A közvetlen demokráciát közvetetten finanszírozzuk. Miért?

Az adófizető fizet az államnak, az állam meg a politikai alakulatnak. Minek a kanyar?

Jelenjen meg az a trend a politika finanszírozásával kapcsolatban, ami a civil szervezetek 2%-os jövedelemadó felajánlásának felel meg.

Minden természetes személy, akinek törvényes bevétele van, felajánlhatja a jövedelemadójának 1%-át annak a politikai alakulatnak, amelyiknek akarja.

Semmilyen más bevétele nem lehet a politikai alakulatoknak. Nincs pályázat, nincs külföldi támogatás, nincs támogatás vérző szívű vállalkozótól, kizárólag személyi jövedelemadó alapú támogatás létezik.

És ezt szűkítsük le havi kifizetésre, amit nem lehet leautomatizálni.

Magyarán: az adófizető a kicsi kezével kelljen bepötyögje minden egyes hónapban, hogy az XY politikai alakulatnak akar küldeni ebben a hónapban 23 pénzt.

Aki egyetlen politikai alakulatnak sem akarja elküldeni az 1%-ot, annak a pénzét gyűjtsék össze, és a politikai alakulatok székházai előtt égessék el. Így a politikusok tudják, hogy még van, akikért dolgozni, aki meg senkinek sem akarja felajánlani az 1%-ot, az közbe-közbe elgondolkodhat, hogy hátha valaki ezt mégis megérdemli… Ha ez a pénzégetés unalmas, akkor szánják a pénzt a Facebookon terjedő szomorú kiscicák gazdáinak felkeresésére.

Meggyőződésem, hogy egy idő után mindenki találna egy értelmes politikai alakulatot, akinek jó szívvel odaadja azt az 1%-ot.

Ha locsolod a gyomnövényt és figyelmesen kigyomlálod a búzát, akkor nagy esély van rá, hogy gyengébb lesz a búzatermés.” (Régi dakota közmondás. De az is lehet, hogy nem az.)

Mondanom sem kell, hogy a fentebb említett politikai alakulat finanszírozás érdekes eredményeket hozna.

A politikusok tényleg érdeklődnének azon egyének problémái után, akiktől támogatást kaphattak. Tudom, hogy ez az érdeklődés ma is mímelve van, de ma már ideje lenne látni és komolyan venni, hogy hosszú távon elfogadhatatlan (hiszen mindenki bele fog dögleni), hogy teljesen idióták kerülnek ki a munkaerőpiacra, akik egy kicsi fekete vasgolyót is képesek tönkre... szeretkezni.

Az legyen az elsőrendű prioritás, hogy értelmes, gondolkodni, dönteni, tanulni akaró emberpalánták kerüljenek ki az oktatási intézményekből, akik betegre keresik magukat, me' így nagyobb az 1%.

Ideje lenne belépni a Nagy Felhomályosulás korába, hiszen a társadalom megszervezéséért felelős egyéneknek az kellene legyen a közvetlen érdeke, hogy a munkavállalók képzettek legyenek, jó sok értéket teremtsenek, amiért cserébe jó fizetést kapjanak, és a vállalkozók munkája a lehető legkisebb mértékben legyen akadályozva.

Össztársadalmi érdekké kellene váljon az értékteremtés, a termelés, és ne a szavazat megszerzése legyen egy politikai alakulat jövőjének a záloga, hanem a szavazás utáni közvetlen támogatás értéke... Ez meg az egyén termelésétől és a termelő egyének koordinálásának felelősségét felvállaló egyénektől (vállalkozó) függjön..

Attól függetlenül, hogy a jelenlegi rendszer azzal a feltételezéssel indít, hogy minden vállalkozó bűnöző, szerintem nem minden politikus az, de beteg a rendszer.

Engedjük el a fantáziánkat, és valahogy az alapokhoz nyúljunk hozzá a reszelgetés, mókolás helyett.

Ja… és jussunk el oda, amikor emberiség elleni bűn az egyén vagy egy közösség hülyének nézése (az ő pénzén), meg, ha már itt tartunk, a lakodalmas zene hallgatása is (kellemetlen, mi?).