2018. szeptember 24. hétfőGellért, Mercédesz
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

I’m a showman

Rejtői figurák

Bíró Zoltán utolsó frissítés: 2016-11-17 09:56:02

A megboldogult Corneliu Vadim Tudor simán volt annyira rejtői figura, mint Trump, lehetett is röhögni jó nagyokat a poénjain meg a húzásain – igaz, akkoriban ez nekünk nem jött be épp annyira.

Szóval Trump, ez a rejtői figura csinálta a show-t.

Nos, a „vén kujon” így vagy úgy, de mindenkinek megmozgatta a fantáziáját. Szégyellhetem is magam, ez a rejtőjenős asszociáció nekem tényleg nem jutott eszembe.

De ha már képzelettársítás, annál inkább beugrott valaki más, Isten nyugosztalja. A megboldogult Corneliu Vadim Tudor simán volt annyira rejtői figura, mint Trump, lehetett is röhögni jó nagyokat a poénjain meg a húzásain – igaz, akkoriban ez nekünk nem jött be épp annyira, mert pont a mi hátunkon csattant a humora.

Sőt. Pár dologban verte is az újdonsült amerikai elnököt.

Nem apukától kapott első millióból építette fel a birodalmát, a pletykák szerint biza már Csau alatt seftelt pornófilmes kazettákkal, ami akkoriban nem volt egy életbiztosítás. Ráadásul a sovinizmusa, rasszizmusa, szexizmusa meg egyéb izmusai mellett nemhogy nem kérkedett tahóságával és műveletlenségével, ellenkezőleg. Irigylésre méltóan művelt volt – és a kultúrában való jártasságot szerzőnk értékelte is anno, amikor még nem egy plebejus párt olvasóközönségét kellett kiszolgálnia.

S milyen érdekes.

Vadim 2000-ben Még Hillary-nél is jóval ellenszenvesebb jelölt ellenében indult Románia elnöki posztjáért. (Egy Clintonnéért akkoriban a kriptokommunista Iliescu mellé még a fél vesénket is vidáman odaadtuk volna.) Nem tisztem firtatni, kire szavazhatott a szerző azon az elnökválasztáson, de arra egészen biztosan nem emlékszem, hogy hasonlóan harsány, merész, polgárpukkasztó és tabudöntögető írásban tette volna le voksát az egyértelműen színesebb, izgalmasabb, spílesebb ellenfél mellett.

Hiába, na, akkoriban még nem Magyar Idők jártak…