2018. szeptember 24. hétfőGellért, Mercédesz
17°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

REPLY

Az állítólag "empatikusoknak"

dr. Diószeghy László utolsó frissítés: 2016-09-27 13:40:49

Egy magyarországi olvasói levél a Ne népszavazz! Facebook-kampány kezdeményezőinek Transindexen közzétett felhívása kapcsán.

A népszavazást kritizálók, emberiességre, empátiára, 2,4 millió (?!) szír gyerekre hivatkozóknak:

>> Október 2-án az emberség a tét >>

Romániában nem élték meg azt, amit mi itt, nem is Románia határa előtt sátoroznak ismeretlenek. Könnyű ilyen helyzetben minden felelősség és következmény nélkül „hangembernek” lenni, a partvonalon kívülről bekiabálni, hangulatot kelteni! Mások meg vigyék el a balhét! Ahogy közhelyesen emlegetni szokták, a más kezével szedetik a parazsat / a csalánt, és tettük, retorikájuk semmiféle felelősséggel, következménnyel nem jár rájuk nézve. Felszólítjuk őket, hogy a „dumán” túl bizonyítsák becsületességüket, tisztességes szándékukat, hogy nem csupán az alkalmat kihasználó olyan „csakazértsem”-ről van szó! Ha valóban megalapozottnak, komolyan gondolják tiltakozásukat a népszavazás ellen stb., illetve, hogy valóban humanitárius, segítési célok vezérlik őket, akkor ezt hitelesítsék is tettel, felelősségvállalással. Haladéktalanul kezdjenek egy nyilvános, térben és időben nyitott listát összeállítani arról, hogy ők mit-mennyit vállalnak, ha mégis az Magyarország nyakába varrnak migránsokat, kötelezik befogadásukat, akkor a népszavazás ellenzői, a befogadást támogató szervezetek vezetői, munkatársaik, híveik, párttagjaik, szimpatizánsaik stb., pontosan, név szerint, mekkora összeggel állnak be az ügy mögé, mekkora-hány lakást ajánlanak fel Magyarországon a migránsok elszállásolására. Ezt is teljesen konkrétan: cím, négyzetméter, tulajdonos stb. Milyen más eszközökkel, pl. egészségügyi ellátás, munkahely stb. támogatják az esetleges betelepítettek, meg az oktatásukat-szakképzésüket, nyelvtanulást, pl. szám-szerint, névvel tolmácsok, tanárok, tanintézmények. Ezeket mind nagyon pontosan, számon-kérhetően: hol-ki mennyit, hány főt, milyen időtartamra. Akik akarják, elfogadják a migránsokat, azokhoz legyenek betelepítve, és azok vállalják a velük járó költségeket is hosszú évekre! A felajánlott milliárdokat – mert olyan nagyságrendre lesz szükség még 1000-1500 fő esetében is - és a lakásokat visszavonhatatlanul, zárolva helyezzék letétbe, azok felhasználása legyen teljesen átlátható, nyilvános. A folyamatosan küldött-érkező és zárolt felajánlott összegek növekedését, alakulását lehessen követni, pl. egy összesítő digitális számlálón – ahogy az más esetekben is lenni szokott ilyen karitatív akciók esetében. Hasonlóan lehessen követni az egyéb felajánlások listáját is, az állandóan gyarapodó ingatlanokkal, egyebekkel.

Állításaikat, érveiket, nézeteiket így tudnák hitelesíteni, ilyen konkrétumokkal alátámasztani, és akkor talán követőket is szerezhetnek.

Azonban, ha ezek elmaradnak, akkor ne csodálkozzanak, hogy az emberek – akik adott esetben minden terhet, konfliktust stb. viselnek - teljesen hiteltelennek fogják tekinteni őket. Üres, súlytalan, felelősségvállalás-mentes szószátyárkodásnak tartják megnyilvánulásaikat.