2018. április 20. péntekTivadar
18°Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

REPLY

Szövetség vagy Közösség?

Salamon Zoltán utolsó frissítés: 2016-09-26 10:36:53

Pártstruktúra, pártfegyelem, pártpolitika, pártérdek. Ezek a fogalmak hangzottak el az elmúlt időszakban a Romániai Magyar Demokrata Szövetség udvarhelyszéki elöljárói részéről.

Re: Forrong az udvarhelyszéki RMDSZ: nem akarja átengedni az MPP-nek a képviselői helyet

Valakit érdekel a népakarat egyáltalán?

Hargita megye négy városának (Székelyudvarhely, Gyergyószentmiklós, Szentegyháza, Tusnádfürdő) és három községének (Kápolnásfalu, Csíkcsicsó, Gyergyóújfalu) választóinak többsége, illetve még tucatnyi településen a több száz szavazat felhatalmazással bír. Egy közös parlamenti fellépés keretében mindez kötelező érvényű kellene hogy legyen. Az együttműködés, összefogás legalább ugyanennyiszer elhangzott, de a fogjuk meg és vigyétek elv mentén ez nem fog működni. A megválasztott polgármesterek a saját településeik minden polgárának polgármesterei, azokért is felelősek, akik a választáson az MPP-re, netán EMNP-re, esetleg más pártra voksoltak. A magyar képviselő tehát értelemszerűen minden magyart képvisel. A széki beidegződések felerősítik a lokálpatriotizmust, csakhogy az új választási törvény szerint megyei listáról beszélünk. Nem gondolom azt, hogy ha Bokor Sándornak, Parajd polgármesterének országos vagy nemzetközi színtéren lehetősége adódik Székelyföldet képviselni, akkor kizárólag a parajdi töltelékes káposztát tudja hitelesen és meggyőződéssel reklámozni.

Mindezek után feltevődik néhány kérdés bennem:

Milyen háttértámogatásra gondolnak az udvarhelyszéki RMDSZ-es polgármesterek, amit egy nemzetileg elkötelezett másik magyar ember nem tud biztosítani számukra?

Miért lökik el a feléjük kinyújtott kezet?

Továbbra is zártrendszerben képzelik el a magyar képviseletet?

Egyhangúan kimondják, hogy az erdélyi magyar választók várják és elvárják az együttműködést, amit ők is megértenek, de a gyakorlatba ültetés már nem az ők asztaluk.

A végső és meghatározó kérdés tehát, amire mielőbbi egyértelmű választ várok:

RMDSZ-ben vagy nemzetben gondolkodnak?

Salamon Zoltán,
a Magyar Polgári Párt Hargita megyei elnöke