2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

VÁLASZ TORÓ T. TIBORNAK

Ördögi terv

Kelemen Hunor utolsó frissítés: 2007-11-22 10:20:18

„Az utolsó pillanatban is csak ismételgette: László, nézd ez is benne van, az is benne van, esetleg még itt lehetne árnyalni, javítani, de vállalható dokumentum ez. (...) az udvarhelyi polgármester durván rászól: hagyd abba, Tibor, ne erőltesd, itt most hagyd abba, nem lesz megegyezés.”Ördögi terv! Másként nem is lehetne nevezni azt a nyilvánvaló törekvést, amely egyesített román pártokat és titkosszolgálatokat, a magyar közösség politikai képviseletét elbuktatni vágyó magyar embereket és naiv politikusokat, magyarországi kalandor nemzetféltőket és a földi megváltásban bízó egyszerű embereket.

17 év alatt a romániai magyarság felnőtt. Felnőtt és megerősödött a politikai képviselete is. Erős az önkormányzatokban, erős a parlamentben és az elmúlt három évben minden idők legsikeresebb kormányzati szerepvállalását tudhatja maga mögött.

Ez sokaknak nem tetszik! Nem tetszik román oldalon, és érdekes módon, nem tetszik magyar oldalon sem. Az okok különbözőek, de a nemtetszést követő szándék egybevág. Megosztani az erdélyi magyarságot és lépésről-lépésre megszüntetni politikai képviseletét.

Az elmúlt 17 esztendőben számtalan próbálkozás létezett: a marosvásárhelyi vérengzéstől a hazaárulás vádjáig hosszú a sor. Van olyan román politikus, aki azzal szeretné beírni nevét a történelembe, hogy kiszorítja a magyarokat a törvényhozásból. Ő az RMDSZ helyett nem egy meg sem született MPSZ-t akar a parlamentbe.


Ő nem akar önálló magyar politizálást Erdélybe.

Ő, ahogy már bebizonyította, Bukarestből mondja meg, hogy milyen kiáltványt szabad felolvasni március 15-én egy székely városban, ő utasítja pártfogoltját, hogyan kell viselkednie a ditrói népgyűlésen. Ő akarja távirányítani a romániai magyar politikát is. Ha nem járt sikerrel az RMDSZ-t illetően, akkor majd „segít” a szétverők apró, de hangos seregének.

Az erdélyi magyar nemzeti közösség 17 esztendő legkeményebb próbatétele előtt áll. Az europarlamenti választások tétje nem csak abban áll, hogy az erdélyi magyarságnak lesz-e két képviselője Brüsszelben vagy sem, hanem abban is, hogy itthon fel tudjuk-e mutatni az erőt, egységet, szolidaritást, közös akaratot, mindazt, ami erőssé tett bennünket.

Ellenkező esetben napok, hetek alatt fogjuk elveszíteni 17 év közös eredményeit. Az senkit nem fog érdekelni, hogy kinek mekkora társadalmi támogatottsága van. Arra nem lesz kíváncsi az udvarhelyi polgármester cotroceni-i barátja, hogy mi fog történni Funar és Voiculescu törvénytervezeteivel.


Elindul a lemorzsolódás,

a megosztott közösség végérvényesen kettészakad, meggyengül, nem lesz képes kivédeni a minden irányból érkező támadásokat. Az elmúlt egy hónapban számtalan diverziónak voltunk a tanúi. Ez minden bizonnyal folytatódni fog. Jövő évben egy szétvert, meggyengült közösség az önkormányzatokban már saját magát felezi meg, különösen a szórványban, majd a jövő évi parlamenti választásokon korona kerül az ördögi tervre: kétségessé válik a romániai magyar közösség politikai képviseletének biztosítása. Kiszolgáltatottak leszünk minden irányban! Ez az ördögi terv.

A független jelölt, ha valóban brüsszeli képvielő akart volna lenni, akkor a legbiztosabb utat választotta volna: a közös listát. Ma bármit lehet mondani, de egyvalamit nem: hogy az RMDSZ utasította vissza a közösen elkészített dokumentumot. Úgy ültünk le tárgyalni, hogy az RMDSZ a közös listáért


a tárgyalópartnerek minden követelését elfogadta.

Mert tudtuk, hogy a közösség egységet akar. Tudtuk, hogy a közösségi érdek azt kívánja. Előttem van néhány dokumentum és a tárgyalások hangfelvétele: minden közösségi cél és elv benne az aláírásra előkészített szövegben. Közben hallgatom az utolsó találkozón készült hangfelvételt: az lesz az igazi meglepetés, amikor ezeket papírra vetjük és kiadjuk. Lehet, hogy késő lesz, lehet, hogy már szeptemberben meg kellett volna tenni. Jóhiszeműek voltunk.

Toró T. Tibor
képviselő kollégám saját magával tárgyalt, azzal az RMDSZ-szel, amelynek képviselője. Igaz:


végig kínlódott, kereste a megegyezéshez vezető utat,

mint mi. Nem rajta múlott. Az utolsó pillanatban is csak ismételgette: László, nézd ez is benne van, az is benne van, esetleg még itt lehetne árnyalni, javítani, de vállalható dokumentum ez. Hallgatom a felvételt és ismét megdöbbenek, amikor az udvarhelyi polgármester durván rászól: hagyd abba, Tibor, ne erőltesd, itt most hagyd abba, nem lesz megegyezés. Toró belepirulva hagyja abba az érvelést, Szász ismét ledarálta.

Gondolom, így történhetett a Reform Tömörülés felszámolása. Torót akkor is földbe döngölte Szász, idén szeptember hatodikán is feltörölte vele a földet. És ezek után Toró úgy beszél, mintha nem Szász akasztotta volna el a dokumentum aláírását. Mintha nem Szász kért volna szünetet, és húsz perc múlva Tőkés kijelentette: nem lesz közös lista. Olvasom Toró nyílt levelét és József Attila két hexametere jut eszembe:

Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgy is!
Miért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgy is.


És még eszembe jut valami: az államfő székelyföldi portyázásának egyik állomásán hosszasan elsörözgetett Szásszal, Toróval és Szilágyival. Éppen az egyik tárgyalásunkról érkeztek a fiúk Udvarhelyre. Másnap azt nyilatkozták, hogy az államfővel az autonómiáról beszélgettek. És az államfő figyelmesen hallgatta őket. Nocsak!

Néhány nappal később az államfő sajtótájékoztatón számolt be székelyföldi portyázásáról. Többek között azt is mondta, hogy székelyföldi találkozásai alatt


senkitől nem hallotta az autonómia szót,

az ottani emberek nem akarnak autonómiát. És még azt is mondta, hogy aki nem így tudja, az bátran álljon elő és mondja azt, hogy az államfő hazudik. Azóta is várom, hogy Szász, Szilágyi vagy Toró bátran előlép a félhomályból és azt fogja mondani: igen, az államfő hazudik, mert mi az autonómiáról beszéltünk vele. De sem Szász, sem Toró, sem Szilágyi nem lépett elő bátran, és nem mondta el nekünk, hogy ki is hazudik: az államfő vagy ők hárman.

Hogy is írta József Attila?

Miért legyek én tisztességes? Kiterítenek úgy is!
Miért ne legyek tisztességes! Kiterítenek úgy is.


____________________

Az alcímeket, illetve felvezetőt a szerkesztőségünk adta.