2020. május 31. vasárnapAngéla, Petronella
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

REPLY

„Hargita megyében elenyésző a magyar nemzetiségű átszavazók száma”

Borboly Csaba utolsó frissítés: 2014-11-05 16:29:08

Borboly Csaba kiszámolta: a megyéjében nem igaz, hogy a magyarok egynegyede átszavazott volna román jelöltekre.

Olvasom a Transindexen Barna Gergő szociológus azon becslését, mely szerint a magyarok 25 százaléka „szavazott át” valamelyik román jelöltre. Összehasonlítottuk a 2014-es európai parlamenti, illetve államelnök-választás Hargita megyei eredményeit, és az adatok a fenti állítást cáfolják – legalábbis nálunk.

Lássuk a medvét (hogy egy mostanában divatos szóval éljek)! Az alábbi, saját számítások alapján készült táblázatban látható a két választás eredményei közti különbség:

Hargita megye - valasztasok | Create Infographics


Megfigyelhető, hogy a megye lakossága az EP-választásokhoz képest nagyobb arányban vett részt az államelnök-választáson, csaknem 24 ezer fővel többen szavaztak november 2-án, mint május 25-én. Az RMDSZ-re leadott szavazatok száma azonban csökkent a májusi választásokon elérthez képest, Kelemen Hunor több mint hétezer szavazattal kapott kevesebbet, mint az RMDSZ EP-képviselőjelölti listája.

Ehhez képest mind a jobboldali, mind a baloldali román pártok jelöltjei jóval több szavazatot gyűjtöttek az államelnök-választás első fordulójában, mint az EP-választások alkalmával: a PSD-szavazatok megháromszorozódtak, míg a PDL kilencszer több Hargita megyei lakos voksát kapta, mint a tavaszi megmérettetésen, illetve a PMP-re leadott szavazatok száma is kétezerrel nőtt a tavaszi választásokhoz képest. Ennek oka valószínűleg az, hogy az államelnök-választáson a jelöltek olyan magyar és román választópolgárokat is mozgósítani tudtak, akik az előző választásokon nem vettek részt.

Feltételezve, hogy térségenként hasonló arányban vettek részt a szavazáson a magyar és a román nemzetiségű lakosok, a feltételezett átszavazók számát a teljes magyar szavazókorú lakosság számához viszonyítva azt is megvizsgáltuk, hogy az átlagos részvételi arányhoz viszonyítva milyen mértékű lehetett az átszavazás a magyar választók részéről a román jelöltekre.

Kiderült, hogy Csík térségében a feltételezett átszavazók száma 1294 (ha Csíkban 45%-os, Gyergyóban 44%-os és Udvarhelyszéken 42%-os átlagos részvételi aránnyal számítjuk ki a választásokon részt vevő magyar nemzetiségűek számát), ami az összes Csík-térségi szavazati joggal rendelkező magyar nemzetiségű lakos 1,67%-át jelenti csupán. Gyergyó térségében az átszavazó magyar nemzetiségű szavazók aránya 3,91%, ez 1655 szavazatot jelent. Udvarhelyszéken a fenti számítás szerint 1315-en „szavaztak át” román jelöltekre, ez az összes magyar szavazókorú 1,48%-át jelenti.

Ha a leadott érvényes szavazatokhoz viszonyítjuk az átszavazók számát, akkor ez az összes érvényes szavazat 3,02%-át jelenti Csík térségben, 5,25%-át Gyergyó térségben és 3,21%-át Udvarhelyszéken.

Mint látható, ezek az arányok meg sem közelítik a 25 százalékot.


Borboly Csaba,
az RMDSZ Hargita Megyei Egyeztető Tanácsának (HET) soros elnöke