2020. július 7. keddApollónia
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város
reply.transindex.ro

ÁTVILÁGÍTÁS A MEGOLDÁS

Nyilvánosságra hozom megfigyelési dossziém

Kacsó Sándor utolsó frissítés: 2007-10-24 22:51:33

„(...) mivel adminisztratív úton nem adhatom ki „munkahelyi feladatnak” az átvilágítást, ez úton kérem meg az 1972 előtt született kollegáimat, hogy kérjék ki szekus dossziéikat és hozzák nyilvánosságra ezeket.” – írja az RTV magyar szerkesztőségének vezetője.A „Bíró Ferenc ügy” kapcsán elég sok szó esett az RTV magyar adásáról - negatív előjellel. A Könczei Ádám (megfigyelési) szekus dossziéjából közzétett oldalak magukért beszélnek, Xantus Gábor nyilatkozata pedig – ha nem is egyértelműen – kapcsolódik ezekhez a dokumentumokhoz.

A dokumentumok nyilvánosságra hozatala óta egyeztetünk Könczei Csillával, akivel évekkel ezelőtt szerkesztő kollegák voltunk. A meglehetősen hiányos írott és filmezett archívumban megpróbáltunk utánanézni az informátor személyének, de mostanáig egyértelmű bizonyítékot senkire nézve nem kaptunk. Tehát nem „fedezni” akartunk valakit, hanem egyszerűen nem akartunk igazságtalanul vádolni senkit!

Hangsúlyoznom kell azt a tényt is, hogy az 1985-ben megszüntetett szerkesztőség nem azonos a mai alkotócsoporttal (két személy kivételével – egyikük Xantus Gábor). Az akkori „dolgokért” nem tehetők felelőssé a mostani munkatársak.

A Könczei Csilla, illetve Gáspárik Attila blogjához történő hozzászólásokból – melyekben a szerkesztőség akkori és mostani tagjai is véleményt nyilvánítottak – és a kollégákkal való beszélgetésekből azt a következtetést vontam le, hogy a további váda(skodáso)kat csak az alkotói közösségünk tagjainak átvilágításával tudjuk megakadályozni.


Az ügyről korábban:

>> Könczei Csilla blogbejegyzése a jelentésekkel együtt itt olvasható >>
>> Xantus Gábor jelentett a táncház-mozgalomról >>
>> Ha Xantus kényszerből jelentett, akkor miért volt olyan buzgó? >>
>> Orbán Gyöngyi kommentárja a "Bíró Ferenc"-ügy kapcsán>>

Sajnos a törvény csak a vezető beosztásba kerülő személyek kötelező átvilágítását írja elő, a Szekuritáté Irattárát Tanulmányozó Országos Bizottság (CNSAS) pedig ennek megfelelően jár el. Emiatt, és mivel adminisztratív úton nem adhatom ki „munkahelyi feladatnak” az átvilágítást, ez úton kérem meg az 1972 előtt született kollegáimat, hogy kérjék ki szekus dossziéikat és hozzák nyilvánosságra ezeket.

Én ezt már most megteszem, dossziém itt olvasható. És támogatok minden olyan további elképzelést, amely az újságírók, a közvéleményt befolyásoló személyiségek átvilágítását, szekus dossziéik nyilvánossá tételét szorgalmazza.

A történészek, kutatók, szakértők remélhetően majd feldolgozzák ezeket, az RTV magyar szerkesztősége megszabadulhat a „rávetődőtt árnyéktól” és végső soron jobban megismerhetjük a kommunista diktatúra működését.


Kacsó Sándor, az RTV magyar szerkesztőségének vezetője